Български курорт сред най-замърсените в Европа

В черната класация е и Барселона

Български курорт сред най-замърсените в Европа | StandartNews.com

Нови данни, че замърсяването на въздуха около крайбрежието на Южното Средиземноморие се е увеличило миналия месец. Качеството на въздуха бе особено лошо в Южна Испания и Италия, като големите градове в тези страни регистрираха най-лошите измервания, съобщава компанията за мониторинг на качеството на въздуха Airly, цитирано от euronews.com.

Най-големият проблем през летния сезон е по-високата концентрация на азотен оксид от увеличения трафик в тези райони.

„Сред много градове по крайбрежието най-замърсените са крайбрежието на Испания, включващо регионите на Мурсия, Барселона и Малага, но също така и на черноморското крайбрежие на Несебър и Италия като Пулия, Марке и Кампания“, казва Виктор Вархаловски, главен изпълнителен директор на Airly.

„Причината за това може да е доста голямо повишаване на температурата, което се наблюдава през втората половина на юни 2022 г.“. Той казва, че както дългосрочното, така и краткосрочното излагане на замърсен въздух е свързано с въздействие върху здравето. „Излагането на високи нива на замърсяване на въздуха може да причини различни здравни проблеми. Лошото качество на въздуха увеличава риска от респираторни инфекции, заболявания и рак на белия дроб“.

Едно от най-замърсените места според Airly е Атина, следвана от Барселона и Милано. Измерванията служат като предупреждение за тези, които искат да посетят тези популярни ваканционни дестинации тази година. „Вероятно е по-добре да избягвате тези градове“, казва Вархаловски.

Къде качеството на въздуха в Европа е добро?

Не всички новини са лоши. Вархаловски казва, че изследванията на Airly са открили, че някои части на Европа са с нива на замърсяване на въздуха доста под критичните. Алпите, например, които са известни с много чистия си въздух, са безопасна дестинация. „Наблюдавахме, че най-доброто качество на въздуха на балтийското крайбрежие е в градовете в Полша и Германия, а също и на южния бряг на Обединеното кралство в Саутхемптън. Това вероятно са най-ветровитите места“, казва Вархаловски.

„Доста добри резултати са регистрирани и по северното крайбрежие на Италия, Словения, Хърватия, Гърция и в Черноморския басейн, с изключение на България. Тези райони, добавя той, са може би най-безопасните за пътуване.

Снимка: pixabay.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай