Българка е новият глас на ЕК

Мина Андреева е първата българка, която заема такава висока позиция в Европейската комисия

Българка е новият глас на ЕК | StandartNews.com

Новият главен говорител на ЕК е българката Мина Андреева след като досегашният говорител Маргаритис Схинас бе номиниран от гръцкото правителство за еврокомисар в комисията на Урсула фон дер Лайен. Това съобщи самата Андреева на пресконференция днес.

Досега Андреева беше заместник на Схинас и ще заема длъжността говорител до 31 октомри, когато е краят на мандата на Европейската комисия, оглавявана от Жан-Клод Юнкер.

Българката остана единствен заместник-главен говорител, след като другият заместник Александер Винтерщейн напусна Комисията, за да говори от името на правителството на Австрия, пише Trafficnews.

Мина Андреева постъпва в Европейската комисия при първия български еврокомисар Меглена Кунева, след което работи с Вивиан Рединг – комисар от Люксембург във втората комисия на Жозе-Мануел Барозу. От 2014 г. тя е заместник-главен говорител на Комисията „Юнкер”.

Андреева е дъщеря на ръководителя на българската редакция на Дойче веле Александър Андреев. Тя е родена в София през 1983 г., но живее в Германия от детска възраст. Завършила е европеистика и европейско право.

Мина Андреева е първата българка, която заема такава висока позиция в Европейската комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай