Българите - все още скептични към ваксината

Едва около 13% от българите са се ваксинирали срещу COVID-19

Българите - все още скептични към ваксината | StandartNews.com

Едва около 13% от българите са се ваксинирали срещу COVID-19, повечето с две дози. Това ни поставя на дъното на класацията по този показател в ЕС, посочва bTV.

А България очаква около 14 милиона дози за тази година, които биха стигнали за ваксинирането на около 8 милиона души, т.е. за повече от населението на страната.

В същото време - българи търсят лекари, които да им издадат ваксинационен сертификат, без да ги убождат - като изхвърлят ваксината вместо да им я поставят.

"Имам пациенти, които желаят такова нещо, идват и се обръщат към мен. Такова нещо няма как да се случи", категоричен е лекар.

Според последното проучване на Eurofound – агенция на ЕС, в България сме най-скептични към ваксините срещу COVID-19.

На въпрос "Ще се ваксинирате ли, когато имате тази възможност?", около 60 на сто от хората казват, че е слабо вероятно да го направят. Едва около 30 на сто казват, че вероятно ще се ваксинират.

В Ямбол например едва 9 на сто от населението е ваксинирано с две дози. Количества от всички видове ваксини има, но желаещите са все по-малко.

"Последните дни поставяме все повече втори дози и все по-малко първи. Опашките, които се виеха в началото вече ги няма", отбелязва д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ – Ямбол.

"Може би прекалено негативна информация изтече в социалните мрежи и в някои медии. Имам усещането, че у хората има един необоснован страх. Като се има предвид, че паднаха доста ограничителни мерки, времето се стопли, това, че заведенията отвориха, намаля броя на заразените и хоспитализираните. Това създава усещането у хората, че ни се е разминало, а това не е така. За да се постигне желаният ефект - трябва 70% от населението да бъде защитено", добавя лекарката.

Кольо Колев е сред хората в града, които не искат да се ваксинират.

"Ми страх ме е, не е сигурно още, различни случаи се чуват", казва той.

Информацията за всяка една от одобрените ваксини е достъпна на български език на сайта на Агенцията по лекарствата – в кратката характеристика и в листовката за пациента пише какво съдържа ваксината, колко е ефикасна, какви са страничните реакции – като най-честите са болка на мястото на убождане, умора, главоболие. За ваксините на "АстраЗенека" и на "Янсен" се посочва, че много рядко след употребата им се наблюдава тромбоза в комбинация с тромбицитопения.

"По-скоро като слушам близки познати – страх ги е да не ги управлява някой с тази ваксина. Това е масовото, което се чува навсякъде – някой ще ми сложи нещо и той ще ми казва какво да правя. Как изобщо може да се случи това според вас?", пита Пламена Петрова, управител на Парк хотел – Ямбол.

Пламена е управител в хотел в Ямбол, който влиза в битката за повече ваксинирани. Кафенето на хотела се включва в инициатива на местното РЗИ за мобилни екипи, които да разясняват ползите от ваксините и да имунизират на място, ако има желаещи.

"Мястото, на което е хотелът, е доста посещавано, в близост е градският парк, тенис кортове, посещават се от много хора, майки, възрастни, деца, би било чудесна инициатива, ние сме съгласни да съдействаме, да осигурим терен", казва Пламена.

В опит да повишат интереса в Ямбол обмислят и да взаимстват идеята на столицата – ваксиниране на открито в парка през почивните дни. Всъщност, тази идея вече припознаха и други градове.

Здравните медиатори в цялата страна се обучават за работа с ромското население, за да се ваксинира и то.

Марияна Иванова е здравен медиатор в столичния квартал "Христо Ботев". Тази година завършва висшето си образование – "Социални дейности" в Софийския университет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай