Българите психясваме бавно, но редовно

Злоупотребата с алкохол и наркотици се е увеличила от 3,3% на 4,85 на сто...

Българите психясваме бавно, но редовно | StandartNews.com

14,5% от българите са страдали от психични разстройства в някакъв етап от живота си, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи. 8,4% от тях е делът на тревожните разстройства, 4,5% – на разстройствата на настроението, а 4,7% – на злоупотребата и зависимостта от алкохол и наркотици.

По-важни обаче се оказват не точно психичните разстройства, зависимостите, които нарастват по-сериозно растат. Злоупотребата с алкохол и наркотици например се е увеличила от 3,3 на 4,85 на сто. Едва един от всеки петима с проблеми търси помощ при специалист.

Честота на злоупотребата и зависимост към алкохола и наркотичните вещества е по-висока при мъжете. Жените по-малко злоупотребяват. Това съобщи пред Нова телевизия д-р Захари Зарков, началник на отдел „Психично здраве” в Национален център по обществено здраве и анализи.

Въпреки, че жените са по-емоционални, те търсят по-често помощ, докато мъжете рядко търсят помощ. Търсенето на помощ е фокуса на нашата работа и превенцията на тези състояния, добави той.

Специалистът посочи, че семейните хора страдат по-рядко от депресия. „Живеенето във връзка и с партньор е протективен фактор за развитие на депресията”, обясни той.

Д-р Зарков подчерта, че в България се подценява важността на психичното здраве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай