Четвъртък,

Българите преоткриват родното море

От: Мартина Суботинова -
Българите преоткриват родното море
A
A
A

Върнаха ли се българите по родните плажове и какви са очакванията на бранша за летния сезон до края?

Повечето говорят български, което потвърждава предварителните прогнози на туристическия бранш. В града всеки си избира заведение според вкуса и бюджета, а в курортите туристите се придържат към включеното в пакета за почивката им, казват хотелиери и ресторантьори, информира БНТ.

Прогнозите за силен сезон няма да се сбъднат напълно, но очакванията на умерените оптимисти се потвърждават - резултатите ще са по-добри от миналогодишните, макар тенденцията е записванията да се правят в последния момент и за почивки средно от три дни, а на места в бранша говорят за ценова война.

Българите все още да предпочитат Южното Черноморие, има достатъчно любители и на дивото къмпингуване, и на луксозните почивки. Сред чужденците най-много са румънците.

По българските морски курорти, след българите доминират румънците на средна възраст, които идват на групи но 15- 20 души с колите си. Има също чехи, поляци, молдовци, младежи от Германия. Това сочат данните до средата на юли.

Профилът на туриста този сезон по нашето Черноморие е ол-инклузивен, едноседмичен, икономичен, с нула разходи за услуги извън включените в пакетната цена, каза проф. д-р Стоян Маринов, Икономически университет - Варна.

Тази година основните гости, които посрещаме, са българи, живеещи в България, българи, живеещи в чужбина, и третата категория са вече чужденци. Гости от Румъния, Полша, Чехия има, има малко французи, има и германци. Загубихме скандинавци и англичани също, каза Георги Цветков, хотелиер.

На този фон добрата новина е, че българският турист преоткри нашите курорти, особено на юг.

Трябва да се опитаме да ги привлечем повече на север, но нямаме добра инфраструктура, нямаме магистрала. Трудно се придвижват, каза Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

В Приморско, например, хотелите са пълни 100% до средата на септември. Курортът е предпочитан от семейства с деца, които резервират ол инклузив в 4 и 5-звездни хотели.

Просто е по-лесно обслужването на тези хора. Закуска, обяд, вечеря на едно място, междинни хранения и просто е по-лесно за семействата. Иначе е по-сложно едно излизане, търсене на ресторанти... Разбира се, имаме и такива туристи, каза Владимир Маринов, туроператор.

"Към момента проблем е ценовата война, която се води по хотелите. Имаме оферти от 39-40 лева за закуска с нощувка на първа линия... Имаме и висококатегорийни обекти, които са по 150 по 200 евро за нощувка, каза Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

Други хотелиери отбелязват като странен факта, че тази година намаляването на цените не влияе на туристите поради една основна причина.

Планирането за всички пътувания и посещения при нас са в рамките на седмица напред. Единственият фактор, който има значение, е хубавото време, каза Георги Цветков, хотелиер.

Разбира се, цената също е от значение.

Тези, които са с по-ограничени доходи, те предпочитат по-малките населени места, където и цените са доста изгодни. Има и една друга категория българи, които са с по-високи доходи, които предпочитат някои оазисчета на север и на юг. Има и много привърженици на тези неохраняеми плажове, каза проф. д-р Стоян Маринов, Икономически университет - Варна.

Общото между всички е, че планират почивка между 3 и 5 дни, но някои се връщат по няколко пъти.

Българите избягват уикенда, а по-скоро пътуват през седмицата, което бих казал, е много мъдро, защото плажовете от понеделник до петък са доста по-разтоварени, отколкото уикенда, каза Георги Цветков, хотелиер.

Така в средата на лятото прогнозите за много силен сезон не се сбъдват.

Според мен ще го завършим на равнището на миналата година или малко по-добре, което в крайна сметка не е никак икономически ефективно, каза проф. д-р Стоян Маринов, Икономически университет - Варна.

Ако добрата обстановка у нас - на фона на Гърция и Испания, се задържи, тогава ще можем да разчитаме и на по-добър сезон до края на септември.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички