Сряда,

Българи още блокирани на Самотраки, фериботи няма

От: Редактори -
A
A
A

Около 1500 туристи са блокирани в момента на гръцкия остров Самотраки. Не е ясно колко от тях са българи, каза българският консул в Солун Владимир Писанчев.

В момента няма ферибот, който да пристига или да отплава от Самотраки, допълни той. Най-рано ферибот ще има утре. Предвидено е там да пристигне плавателен съд за 600 души и 75 коли. Ако метеорологичните условия позволяват, ще бъде ангажиран и по-малък ферибот. Писанчев увери, че няма пряка опасност за българските туристи, блокирани на острова.

Гръцките власти осигуряват медицинско обслужване, храна и вода за хората, а от утре предстои пускането на специален ферибот, съобщи Писанчев.

Вчера беше направен опит един ферибот със 700 пасажери да приближи остров Самотраки, но не успя да акостира и пътниците се върнаха в Александруполис.

За днес е под въпрос дали условията ще позволят кораби да се движат по фериботната връзка.

Туристите от неделя чакат на пристанището, за да отпътуват от острова. Общината ги настани в къмпинг и в свободни зали. Много от туристите спят в колите си. Засега няма потвърдена информация, че днес ще пуснат ферибот до остров Самотраки, защото морски бури възпрепятстват движението на плавателни съдове.

Възникнал по-рано пожар на острова е потушен и не застрашава живота на туристите.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички