Благородна кауза. Историите на даряващите органи у нас

Какво разказват близките

Благородна кауза. Историите на даряващите органи у нас | StandartNews.com

Историята на Георги Николов е само една от многото, разкази в медийната платформа, стимулираща донорството у нас. Въпреки че е едва на 21 години, за лекарите е ясно, че за него няма спасение. Той получава мозъчен кръвоизлив. Следва тежка операция, след която медиците не са обнадеждени. Близките на Георги прекарват няколко денонощия в молитви и безсъние, между надеждата и отчаянието. Чудото обаче не се случило. Оттокът не е спаднал, а младият мъж изпаднал в мозъчна смърт. Благодарение на роднините му обаче четирима души получили шанс за живот.

Александър Николов е брат на починалия Георги. Според него проблемът на ниския брой донорски ситуации в България е комплексен. „От една страна недоверието в институциите, от друга – многото предразсъдъци в обществото. Българската православна църква също не подкрепя ясно донорството”, посочи той.

По думите на Димитър Панайотов в листата на чакащите трансплантация у нас чакат между 800 и 1000. Интервенциите обаче са едва между 20 и 40. Статистиката сочи, че би отнело по средно 20 години на пациент да дочака животоспасяваща операция. „Те обаче имат по две”, отбелязва той.

Представителите на Фондация „Документалистите” са категорични, че държавата трябва да превърне донорството в национална кауза с конкретни стъпки. „Това спасява не един човек, а цялото общество”, твърдят Александър и Димитър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай