Благодетелите на Кърджали

Илхан Емин дари инвалидни колички на болницата, Трифон Нешков от София купи матраци за хоспис "Добролюбие”

Благодетелите на Кърджали | StandartNews.com

Кърджали има своите благодетели. Един от тях е бизнесменът Илхан Емин, който в навечерието на Деня на здравето - 7 април, дари на многопрофилната болница "Д-р Атанас Дафовски” инвалидни колички за възрастни и деца, проходилки, носилки, подвижни стойки за системи, масички за разнасяне на храна за близо 20 000 лева. Благотворителното дело съвпадна с празника на най–голямото лечебно заведение в Източните Родопи, което отбеляза 100-годишнината от рождението на своя патрон - големия медик д-р Атанас Дафовски.

„Благотворителността е наш дълг, защото областната болница е на всички", сподели дарителят Илхан Емин, който е управител на фирма „Еврохром” Кърджали и дава хляб на 50 души. Предприятието е на пазара от 2008 г. и произвежда пластмасови изделия и детайли за машини, голяма част от продукцията е за чужбина.

Илхан разказва, че идеята му се родила, когато бил на свиждане при приятел в болницата. „Направи ми впечатление, че уредите, които използват санитарите и сестрите, са доста остарели и реших да купя нови. Свързах се с ръководството на болницата и попитах от какво имат нужда”, обяснява бизнесменът. След като уточнява списъка от необходимите помощни средства, лично пътува до Истанбул и посещава няколко фабрики, за да достави средствата. „По-добре е да дадем от себе си, за да не търсим алтернативно лечение другаде. Има хора, плащащи 5000 лева за автокаско на луксозни автомобили, но нито стотинка на болницата”, коментира бизнесменът. Проф. д-р Тодор Черкезов, директор на болницата, припомни, че това не е първото дарение, което прави Илхан Емин. И се надява примерът му да бъде последван и от други кърджалийски бизнесмени.

„Ние ценим нашата болница и нейните лекари. Болницата е на нас, гражданите, и всеки, който има възможност трябва да помогне. Все някога попадаме в здравното заведение по различни причини и виждаме условията, в които хората се лекуват и работят. Ние трябва да имаме силата да ги променим”, подчертава Емин. Преди години неговата фирма е сред тези, които помогнаха на здравното заведение да ремонтира болнични отделения и да създаде т нар. ВИП стаи.

Осен на болницата в Кърджали, Илхан Емин помага и футболния клуб в града, в който тренират най-малките. Обяснява, че всяка година заделя по 3 хил. лв., които предоставя на треньорите за закупуване на топки и обувки. Не са малко и благотворителните му жестове за школото, където учат децата му.

За доброто се отвори и сърцето на Трифон Нешков от София. Той дари 10 броя антидекубитални матраци за хоспис "Добролюбие” към МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”. Взел решението, след като прочел статия, в която се споменавало, че 54 заведения за палиативни грижи са преустановили дейността си, на фона на острата нужда от подобен тип здравни заведения в страната. След кратко проучване Нешков решил да предостави матраците, закупени с лични средства, на хоспис „Добролюбие”.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай