Събота,

Бизнесът: 37 млрд евро родни капитали са изтекли за 11 години

От: СТАНДАРТ -
Бизнесът: 37 млрд евро родни капитали са изтекли за 11 години
A
A
A

37 милиарда българските капитали са изтекли от страната ни в последните 11 години. В същото време България е привлякла едва 13 млрд. евро чужди капитали. Тази статистика на БНБ ни кара да се замислим, съобщи Васил Велев, председател за 2021 г. на Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ по време на икономическия дебат за развитието на Стара Загора „Накъде след кризата”, организиран от „Стандарт” и четирите бизнес организации, членуващи в АОБР – АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП. Целта на кампанията „Накъде след кризата” е чрез дискусии между бизнес, власт, научни среди, медии да начертае стратегиите за развитие на отделните региони в страната.

ВИЖ ОЩЕ: Бизнесът: Вузовете бълват дипломи, не специалисти

Статистиката е минорна, но регионът има предпоставки за развитие, каза Велев и поиска от името на бизнеса пазарни стимули за реализиране на Зелената сделка и икономическата трансформация в Стара Загора.

Големият въпрос е как да промесим лошата бизнес среда и да привлечем нови инвестиции, да въведем цифровизацията и модернизацията, каза Велев.

За бизнесът е важно да знае следващото управление ще променя ли данъчния модел и ще работи ли за бързо влизане на България в ОИСР, Шенген и Еврозоната.

Особено важно е да знаем, каква е готовността на бъдещото управление за справяне с цъкащата бомба на социалното напрежение, заяви Радосвет Радев, председател на БСК.

Очаквайте подробности!

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички