Бисеров и синове въртели милиони от зелена енергия

Главинков бил в комбина с един от големите играчи във фотоволтаиците

Бисеров и синове въртели милиони от зелена енергия | StandartNews.com

София. "Бисеров и синове перат пари най-добре". Така звучат последните майтапи на зевзеците в нета. Защото в шумния скандал с Христо Бисеров голяма роля играят и синовете му. В разплетените преводи на солидни суми на преден план изскочи Ивайло Главинков. 38-годишният доведен син на вече бившия зам.-шеф на ДПС се оказа с дялове в осем търговски дружества. В четири от тях той е съдружник с биологичния син на Сивия кардинал - Дамян Бисеров (24 г.). Ако не приемем, че младежите са просто подставени лица, може да се каже, че в случая крушата не пада далеч от дървото. Все пак за Христо Бисеров винаги се е твърдяло, че е човек с нюх към парите. Затова и в партийната му кариера често е натоварван с ролята на ковчежник и отговорник по финансовите схеми. И досега се носят легенди как бившият футболен съдия и сръчен юрист в седесарския си период е пренасял по 300 000 долара в куфарче между Свиленград и София в полза на синята кауза. Сега се оказа, че Бисеров е насочил синовете си към модерния и силно проспериращ в последните години бизнес с фотоволтаици.

Заедно с Бисеров прокуратурата подгони за финансови престъпления и доведения му син Ивайло Главинков. На него вече бившият депутат е превел общо 315 000 долара и 130 000 евро, потънали после в сметките на офшорки.

38-годишният Главинков е юрист като Бисеров. През 2008 г. идва неговият час - той става съдружник в общо 8 фирми и управител на голям проект на дружеството "Солар проджектс". Негов гуру е Владимир Аличков, смятан за един от най-успешните лобисти в областта на зелената енергия и фотоволтаиците. Аличков по принцип е считан за близък до БСП, което не е попречило да вземе по крилото си Главинков. Докато Аличков като експерт участва в ръководството на Българската фотоволтаична асоциация, то Главинков започва да трупа опит като специалист по енергийна ефективност в електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Там той постъпва през 2009 г. и напуска чак през април 2012 г. Още през 2010 г. обаче на хоризонта се появява привлекателна частна перспектива. Идеята е в България да бъде привлечена голямата японска корпорация "Тошиба", която да построи общо 8 проекта за фотоволтаични централи. Първоначално от българска страна стои Валери Вълчев, който по-късно регистрира гражданско движение "Глас", участник във февруарските протести. Проектът с "Тошиба" обаче така и не се осъществява - на 29 декември 2011 г. японците се оттеглят, а вместо Вълчев влиза "Солар вижън" на Главинков и Аличков, които бързо намират нов инвеститор - холандското дружество "Астроенерджи солар България", в което има корейски и китайски капитали. Новите собственици успяват да изтеглят умопомрачителен заем от 103 224 000 евро от Китайската банка за развитие. По-късно Главинков и Аличков се оттеглят. Самият Христо Бисеров купува акции в дъщерното дружество "Солар проджектс", които

след това продава с тройна печалба

По-късно тандемът Главинков и Аличков се втурва да прави собствени инвестиции в соларните панели. Двамата регистрират общо 8 фирми, като успяват да изтеглят заеми за близо 10 млн. евро от Българската банка за развитие. Отделно взимат кредити от "Търговска банка Д" и от регистрираното в Пловдив дружество "Плама инвестмънт", свързано с рафинерията "Плама" край Плевен.

Чрез фирмата "Марвик - Лисово" Главинков участва в проект за фотоволтаична централа край свиленградското село Лисово. Друга негова фирма "Тракия енерджи" планира да строи централа край Хасково. "Солар вижън" e третото дружество с проекти за централи в Добрич и Ямбол.

Действащите проекти на Главинков и Аличков са край Земен, в землището на село Елов дол.
Фирмата "Солари Елов дол" експлоатира фотоволтаичната централа "Елов дол 4". Чрез друго свое дружество "Гечев Соларс" Главинков управлява централата "Елов дол 3". Двата фотоволтаика работят от 27 юни миналата година. Третата работеща централа е "Елов дол 1", която се стопанисва от дружеството "Гип", собственост на "Солар вижън" и "Тракия енерджи".

В четири от фирмите участва и другият син на Бисеров - 24-годишният Дамян, което според хората от бранша е явен знак, че зад синовете си стои самият Христо Бисеров.
Дамян Бисеров обаче изненадващо започва да се оттегля от дружествата, макар да се е подписвал под документите за залог на дяловете на фирмите, когато те са теглели кредитите.
Младият мъж напуска "Гечев соларс Гилс" и "Солари Елов дол" на 8 май тази година. Преди това, на 26 април, подписва напускането и на "Агророуд", която официално се занимава със земеделие.
Заради участието си в енергийните соларни централи Главинков

очевидно е генерирал големи парични потоци

Още през 2009 г. той дава на майка си Мария заем от 119 000 евро, след това още на два пъти по 384 000 евро.
Самият Христо Бисеров също не страда от липсата на пари. Той притежава две къщи една до друга на тихата столична улица "Хан Омуртаг" на гърба на Военна академия. И двете са точно по 192 кв. м, става ясно от декларацията му пред Сметната палата. Първият палат е построен през 1998 г. и според самия Бисеров струва 173 793 долара. Заради скандала с къщата Бисеров стана първият наш политик, който публикува данните за имуществото си в интернет. По-късно той купува съседния терен, където през 2004 г. строи втора къща, в която живее и сега със съпругата си Мария. Според Бисеров той ипотекирал първата къща, изтеглил кредит от 170 000 евро и така вдигнал втората. Първият дом, който е по-разчупен като архитектура, се дава под наем на агенцията за детски и фирмени партита "Фиопе арт студио", откъдето фамилията прибира по 20 000 евро годишно.

Ивайло Главинков също успява да купи 2 имота в столицата. Единият е в съседство до къщата на Христо и Мария на ул. "Мизия" и е от 90 кв. м, другият е на ул. "Велико Търново" и е от 145 кв. м. Той е благодарен син - дарява парцел на ул. "Светослав Тертер" на Христо и Мария Бисерови.

Родният син на Бисерови Дамян по документи не притежава нищо, но пък засега не попада под ударите на прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай