Бисерка Райкова: В Ахтопол слънцето ви храни

Бисерка Райкова: В Ахтопол слънцето ви храни | StandartNews.com

Фестивалът "Морски изгреви" съчетава изкуство, духовност и здравословен живот, казва неговата създателка и организаторка

От 18 до 24 юли Ахтопол за втори път ще стане оазис за хората, които обичат поезията, изобразителното изкуство, красотата, чистотата, тишината. Фестивалът, наречен "Морски изгреви" Ахтопол 2015, е включил в програмата си духовни практики, интересни лекции, среща с хора като Деян Раднев-Ширинан, от който гостите ще научат, че слънцето може и да ни храни, ще се насладят на джаз концерт на трио "Халачев", на майсторството на виртуоза Николай Иванов ОМ и акустичната китара на Самуил Гелев. И това е само малка част от дългия списък от интересни събития, включени във форума.
Бисерка Райкова е автор на идеята, вдъхновител и главен двигател в организацията на феста. Като представител на корпорацията "Сибирско здраве" в България тя заедно с кметството на Ахтопол и фирма "Неополис", представена от Васил Каридков, са основните спонсори на "Морските изгреви" - родени, за да съберат край брега най-вече посветените на здравословния начин на живот.

- Госпожо Райкова, с какво толкова са ви омагьосали ахтополските изгреви, че сте кръстили на тях цял фестивал?
- Родена съм в София, но съпругът ми е от Ахтопол. Професията ми в миналото бе свързана с техниката. Работила съм във фирми за електроника, ръководила съм отдел, контролиращ качеството, но винаги съм чувствала, че не това е нещото, което ме вълнува. В последно време рязко промених живота си. Оставах все повече време в Ахтопол. Преоткрих това

място със запазен дух, спасено от презастрояване

късчето суша навътре в морето, където се събират стихиите и се редуват най-красивите изгреви и залези. Изведнъж усетих колко силно съм свързана с природата.

- Но това едва ли е достатъчен повод да организирате фестивал?
- Съвсем случайно, макар да се знае, че в живота няма нищо случайно, се запознах с творчеството на писателката Керана Ангелова. Бях много впечатлена от начина, по който тя пише, от умението й да разказва вълнуващо и красиво. Разбрах, че тя е от странджанското село Бродилово, живяла е в Ахтопол. Познава планината и морето, популярна е сред местните хора. Керана пък ме свърза с дуета, изпълняващ по невероятен начин музиката на Средиземноморието: Ана Боянова и Емил Калев. Реших да ги поканя за един концерт. После добавих към очертаващото се поетично-музикално събитие и това, което ме вълнува: здравето, духовността, красотата и ето че то се разрасна до цял фестивал.
В първото издание всеки божи ден от сутрин до обяд правихме йога упражнения, паневритмия, полезни практики. В заниманията се включваха много летуващи. Привечер започваше културната програма: пред сградата на читалището се предлагаха книги, майстори на занаята показваха произведенията си, художниците - картините си. Имаше рецитали, песни, танци. И това продължи неочаквано дълго: цели пет дни.

- Какво се крие под наименованието "Сибирско здраве"?
- Това е руска корпорация, основана през 1996 година в Новосибирск, която има представителства в цял свят. Тя разработва и предлага на пазара патентовани биологично активни добавки към храната, лечебни балсами, натурална козметика. Нейните повече от 350 продукта се основават на чистата енергия на природата, хармонията и са идеално средство за почистване, енергизиране и хармонизиране на организма. Аз си

възстанових здравето и спестих операция

благодарение на тях. Помагала съм и продължавам да помагам на много други в нужда.

- В какво поредното издание на фестивала ще се различава във философията си от повечето летни сбирки на творци и публика край морето?
- С това, че ще популяризира здравословния начин на живот и ще гребе с пълни шепи от всичко онова, което ни дават морето, скалите, пясъкът, красивата Странджа. Когато разработвах платформата му, исках преди всичко Ахтопол да получи популярност. Той я заслужава, като място запазило древния си дух, с чара на малките улички, със спокойствието, тишината, автентичността. Поради факта, че Ахтопол е единственият град, попадащ в границите на природен парк "Странджа", в него няма гигантските стъклени билдинги и "дворци". И в това е неговото богатство. Но за него не се знае много. През зимата в града живеят 1300 души, а в миналото през сезона той е нараствал десетки пъти. Сега посещаемостта е далеч по-малка - тъжен факт, който искаме да променим с кмета Атанас Желязков. Струва ми се, че фестивалът "Морски изгреви" ще помогне за това.

- Съветвате любителите на здравословния начин на живот да дойдат в средата на юли в Ахтопол. Какво ще преживеят още?
- Предстои им вълнуваща среща с живата история на древното селище - почетния гражданин Георги Долапчиев. Само той може да им разкаже толкова подробно за древната история на Ахтопол, за корабокрушенията и катастрофите в акваторията на залива. Тук отново ще бъдат с неповторимите си канцонети Ана Боянова и Емил Калев, както и Керана Ангелова с последната си книга. Стихове ще чуем и от поетите Анго Боянов и Иван Матанов. Ивомир Димчев ще ни поведе в Теорията на когиталността, която разтърсва из основи съзнанието,

отворя разума и обогатява живота

Писателят Иво Топалов, автор на романа "Докторът", посветен на големия български учен Георги Лозанов, ще говори за силата на човешкия ум. Нека добавя и Йога Мандала, а също и Адриана Желязкова, която най-добре знае как да направим храната наш приятел и лекарство. Въобще фестивалът си поставя голямата цел да издигне хората на по-висок пиедестал, да ги накара да отворят сърцата си за любовта, който променя живота и го извежда към радостта, благоденствието, здравето и просперитета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай