Бисер Петков с обръщение към хората с увреждания

2018 година премина под знака на реформирането на политиките за хората с увреждания, похвали се министърът на труда и социалната политика...

Бисер Петков с обръщение към хората с увреждания | StandartNews.com

2018 година премина под знака на реформирането на политиките за хората с увреждания, похвали се министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в изявление по повод Международния ден на хората с увреждания, разпространено от пресцентъра на МТСП.

Преди 26 години Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за Международен ден на хората с увреждания. През настоящата 2018 година фокусът при отбелязването на тази дата е насочен към овластяването на хората с увреждания и осигуряването на условия за тяхното пълноценно приобщаване в обществото. Реализирането на тези цели е продължителен процес, който изисква провеждане на активна, целенасочена и последователна политика, както и общо разбиране и добро сътрудничество между действията на институциите на държавно и местно ниво и гражданското общество, отбелязва Петков.

„Днешният ден е и повод за равносметка какво е направено за гарантирането и пълноценното упражняване на всички права и свободи на хората с увреждания. В тази връзка убедено мога да кажа, че 2018 година премина под знака на реформирането на политиките за хората с увреждания“, заяви министърът. той отбелязва, че е извървян труден и дълъг път, през който в рамките на активния диалог с всички заинтересовани страни са подготвени четири проекти на нови закони (Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика, Закон за хората с увреждания, Закон за личната помощ и Закон за социалните услуги), които полагат фундамента за подобряване на жизнения стандарт и качеството на живот на хората с увреждания.

Новата правна рамка е в съответствие с Конвенцията за правата на хората с увреждания. Практическото ѝ приложение ще осигури по-достъпна среда, достъп до заетост, образование, обучения за придобиване на професионална квалификация, възможности за социално включване и независим начин на живот на хората с увреждания. Новото законодателство съдържа иновативни решения за тяхното социално приобщаване и за гарантиране на техните права. Прилагането му ще гарантира, че хората с увреждания ще получат значително по-висока финансова подкрепа и висококачествени социални услуги, лична помощ, медицински изделия и помощни средства, съобразени с индивидуалните им потребности, отбелязва министърът.

През м. септември 2018 г. нашата страна представи първия си национален доклад по прилагането на ратифицираната през 2012 г. Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания. Основното предизвикателство пред нас е да изпълним всички действия по прилагането на Конвенцията и да помогнем на хората с увреждания да участват пълноценно в обществото, заявява още Бисер Петков.

„И през 2019 г. Министерството на труда и социалната политика ще работи активно за изпълнение на приоритета от управленската програма на правителството за гарантиране на правата на хората с увреждания. Усилията за усъвършенстване на нормативната база в тази област ще продължат с фокус върху създаването на условия и гаранции за равнопоставеност и пълноценно участие на хората с увреждания във всички области на обществения живот и осигуряване на социално-икономическата им защита“, казва още министър Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай