БГ иновация бори такситата менте в Сърбия

БГ иновация бори такситата менте в Сърбия | StandartNews.com

София. Българската иновация, която защитава потребителите от нелегалните таксита вече работи в сръбската столица. Създател на смартфон-приложението е Атанас Шарков. Иновацията, наречена, „Таксистарс", помага на клиентите да избират кой шофьор да изпълни поръчката им - виждат негова снимка, номер на таксито и рейтинг точките му. С няколко лесни движения върху екрана на телефона потребителите маркират началния и краен адрес на маршрута, а на финала на свой ред оценяват пътуването. „Услугата не е анонимна - ако забравите лична вещ в таксито, винаги може да се свържете с шофьора, изпълнил поръчката", разказа създателят на услугата. Смартфон-приложението дава още информация за наличието на свободни такси автомобили в района на потребителя.


Хай-тек хрумката е приета добре в Сърбия, където делът на сивия сектор при жълтите автомобили е доста голям. Зад БГ проекта са застанали Секретариата за транспорт и Търговската камара в Белград.


По последни данни в столицата работят над 10 хиляди таксита, обединени в повече от 20 компании. Според информация на местните браншови организации, заради работата на нелегалните шофьори, загубите на онези, които си плащат данъци е около 30 процента от печалбата.

Таксистарс беше представена за първи път на Световното изложение за иновации в Дъблин, Ирландия. Приложението е безплатно и може да се тегли от мобилни устройства, базирани на iOS, както и на конкурентната операционна система Андроид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай