Безработицата се бори с инвестиции

Програмите за временна заетост да минават през бизнеса, а не през общините

Безработицата се бори с инвестиции | StandartNews.com

Наесен ще ни залее вълна от безработни, алармира социалният министър Хасан Адемов. Освободените от програмите за временна заетост хора не могат да бъдат насочени към нови работни места, защото буферните средства от бюджета са изразходвани. Как коментират този проблем работодателите и къде виждат решението му, попитахме шефа на Българската стопанска камара Божидар Данев. 

От четири години БСК предупреждава, че безработицата ще се увеличава заради лоша бизнес среда и липсата на инвестиции. Не може да имаме качествени и устойчиви работни места без инвестиции. От 2007 до 2012 г. те са се сринали с 80%. А преките чуждестранни инвестиции - 6 пъти и половина. В замяна на това растат инвестициите на български граждани в чужбина. Което е точен индикатор за влошена бизнес среда у нас.

Ясно е, че след като мине сезонната заетост, безработицата расте и трябва да се взимат спешни мерки. Това се случва всяка година.

Но докато не се обърне тенденцията за ръст на инвестициите, не очаквайте да се реши проблемът с безработицата. Субсидираната заетост дава само временни подобрения, а не трайни и устойчиви работни места.
Затова социалният министър трябва да промени своята роля. Той не трябва да иска пари за социални помощи и програми, а да говори за подобрение на бизнес климата в страната и за привличане на инвестиции. Наред с министрите на икономиката и на финансите.

Като говорим за сезонната заетост, през последните три години се наблюдава влошаване и при нея.

Тази година тя е по-ниска от очакванията

Абсолютно непродуктивни са изказванията, че забраната за пушене в заведенията пречи на туристическия сектор. На тях им пречи това, че хората губят покупателна способност. Пречи това, че развихме една политика, благодарение на която 82% от хранителните стоки са внос чуждо производство, вместо да се произвеждат в България и да се разкриват работни места тук. Пречи това, че се изнася голяма част от добавената стойност на българските производства. Всички големи корпорации направиха търговските офиси навън и така трансферират добавена стойност.

Докато тези проблеми не бъдат овладени,

у нас ще се работи само на себестойност

А това означава да се намаляват възнагражденията на работниците, за да се намали делът на труда в тази себестойност.

Предложихме на социалния министър всички програми за временна заетост да минават задължително през бизнеса. Защото минавайки през общините, хората, кито се наемат по тях, ги учим на неспазване на технологичната дисциплина и няма контрол върху тяхната работа. Т.е. ако искаме да наемем хора за почистване на дадена община, това да стане не чрез общината като работодател, а от бизнеса, който почиства. Така ще се гарантират дисциплина и добавена стойност на техния труд. Защото общината изобщо не я интересува какъв е ефектът от този субсидиран труд. Така само се разрушават трудови навици на безработните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай