Безплатна забавачка за бедни

МОН финансира допълнително обучение по български за децата, на които езикът не е майчин

Безплатна забавачка за бедни | StandartNews.com

Децата от бедни семейства ще бъдат освободени от такса за детска градина.  Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев по време на дискусия в столичното 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“. Сумата ще се покрива от бюджета на проект финансирани по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това е една от мерките за привличане на повече деца към образователната система от най-ранна възраст.

Вълчев не каза колко деца ще бъдат освободени от такси, защото разчетите все още не са готови. За определянето на общините, които ще бъдат подпомагани, ще се ползват данни от Механизма по обхват в образователната система и от Националния статистически институт.

„Най-вероятно помощта ще бъде за всички деца от тези общини, които са класифицирани по социални и икономически критерии“, коментира министърът. Освен деца от крайно бедни семейства, от такса забавачка може да бъдат освободени и хлапета от малцинствата. Ще бъдат подпомагани и семейства, които се връщат от друга образователна система, но нямат възможността да запишат малчуганите си в забавачка.

По проекта ще се финансира и допълнително обучение за овладяване на български език от деца, за които той не е майчин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай