Бежанци и терор са кошмарът на 2015-та

Бежанци и терор са кошмарът на 2015-та | StandartNews.com

Световната 2015 година не може да бъде описана с една дума. Но всички думи, които я описват, са свързани: бежанци, терор, "Ислямска държава", война, криза. В началото на годината руското анексиране на Крим и войната в Източна Украйна все още доминираха световната политика; в края всички бяха вече забравили Крим и Украйна и фокусът се измести върху Сирия и бежанците.

Въпреки това европейските и американските санкции срещу Русия остават.
В края на годината ЕС отчете, че на територията му са влезли над 1 милион бежанци, близо половината от тях - от Сирия. Около 3700 души са се удавили, опитвайки се да прекосят Средиземно море.

Бежанският поток предизвика сериозни сътресения в Европа. По границите на България, Унгария, Словения, Хърватия бяха издигнати стени, които напомнят за Студената война, а в Западна Европа отношението към бежанците е причина за дълбоко разделение.

Националистическата десница във Франция вече е първа политическа сила, в Германия набират скорост движения като ПЕГИДА, които са против безконтролното приемане на имигранти и изобщо навсякъде из континента бежанците преобръщат политиката.
България беше заобиколена от тази вълна. Просто бежанците не желаят да живеят тук. Не ми се разсъждава защо.
Терорът е другата важна дума на 2015. Годината започна с терористична атака срещу редакцията на списанието "Шарли Ебдо" в Париж на 7 януари, а нападенията на 13 ноември на няколко места във френската столица взеха 130 жертви и засега сложиха календарна рамка.

Почти 150 жертви в Париж и многократно повече навсякъде по света, включително и 224 души в сваления от взрив на борда руски самолет в Синай, Египет.

Терорът се завърна с пълна сила в световната политика. Другото му име е "Ислямска държава". Халифатът воюва с целия свят вече втора година и оцелява. Което също е повод за размисъл.

Като цяло светът става все по-несигурен и все повече страни са въвлечени във война, включително суперсилите САЩ и Русия, но също Франция, Великобритания и даже пацифистката Германия.

И накрая - кризата, започнала през 2008 като финансова, след това развила се като икономическа, сега вече е политическа и нравствена.

Един Господ знае накъде ще тръгнат нещата през Новата година. Но пък домашните анализатори съветват генерала да държи здраво кормилото. Да не остане само с кормилото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай