Бен Крос оставя наследство на втората си родина

Бъдете горди, че сте българи, каза звездата на сънародниците ни

Бен Крос оставя наследство на втората си родина | StandartNews.com
  • Актьорът поискал да разпръснат праха му до гроба на Джеймс Баучер
  • Бъдете горди, че сте българи, каза звездата на сънародниците ни


Популярният британ-ски актьор Бен Крос, който се предаде на рака на белия дроб след тежка битка на 18 август, не е забравил в своето завещание последната си любов - България. Солидна част от наследството на звездата от "Огнените колесници", което се оценява на около 30 млн. долара, ще остане в родината ни, която беше дом на актьора в последните му години, съобщи Lupa.bg, като се позова на свои източници. Медията уточнява, че не става въпрос за парите, които Бен оставя на третата си съпруга Деяна Бонева и на децата си от други бракове.
Крос е предвидил значителна сума за основаването на музей на сънародника си Джеймс Баучер - ирландският журналист и пламенен застъпник за българската национална кауза. Както е известно, актьорът се превъплъти в образа на кореспондента на вестник "Таймс" на Балканите в спектакъла на ансамбъл "Българе" - "Осмото чудо".
Тогава той облече костюм, какъвто са носили селяните в Шопско. Изборът на тоалета е

повлиян от картината "Ръченица" на художника Иван Мърквичка
на която е изобразен Баучер.
Бен е споделял, че също като Джеймс Баучер е посланик на нашата страна. Ирландският журналист и кореспондент на "Таймс" у нас след Балканската война е посветил близо 30 години от живота си на българската кауза и е сред чужденците, избрали да останат в България завинаги.
"Знаех за Джеумс Баучер, но не знаех подробности за него и за историята на България през 19-и век. Има много общи неща между нас двамата. Джеймс Баучер е ирландец. Аз съм от Ирландия. Джеймс Баучер е бил в България много години и аз останах тук повече, отколкото очаквах. И съм много, много щастлив. Също като Джеймс Баучер много обичам музиката и тя е една от моите страсти", е казвал Бен. А ролята е била предложение, което не могъл да откаже.
"Бен казваше, че иска като Джеймс Баучер да умре в България. Неговият завет беше, ако е възможно, да бъде до него на Рилския манастир, където е гробът му. Неговото желание е да бъде кремиран и прахът му да е разпръснат точно там, където е Джеймс Баучер. Двама ирландци, които са направили толкова много за България", каза ръководителят на ансамбъл "Българе" Христо Димитров пред БТВ. "Той

искаше да бъде българин, да бъде войвода
Да вземе български паспорт и да целуне знамето", добави Димитров, който е сценарист, режисьор и хореограф на постановката "Осмото чудо", а двамата с Крос бяха много добри приятели.
Няколко лично избрани от Бен Крос родопски села също ще получат щедри дарения от имането на звездата, пише още lupa.bg. Приживе

актьорът е разговарял с техните кметове и им е обещал помощ за строежа на училища
и детски градини. Общата сума, която е предвидена за това в завещанието на Крос, също е седемцифрена.
Самият ансамбъл "Българе" също не е пропуснат в последната воля на Крос. "Откакто съм дошъл в България, наистина много се ядосвах на себе си, че не мога да разбера всички ритми, които чувам. Покрай ролята при Христо научих магията на вашите ритми. За което съм много благодарен. В Ирландия фолклорната традиция е жива, но не толкова, колкото в България. Обичам вашата музика и това беше една възможност да науча в по-голяма дълбочина за културното наследство на страната ви. В името на традициите и богатството на фолклора ви съм готов да помогна с каквото мога", споделя Бен в свои интервюта.
В наследството му са споменати и фестивалът в Жеравна, и "Аполония" и още половин дузина културни прояви.
Иначе голямата част от състоянието на актьора очаквано ще си поделят Деяна и децата му от предишни бракове Тиодор и Лорийн.
"Английският актьор с българско сърце", както го наричаха медиите у нас, е роден като Хари Бърнард Крос в католическо работническо семейство в Лондон през 1947 г. Завършва Кралската академия за драматично изкуство. След това се насочва към големия екран, където още през 70-те години си партнира с имена като сър Шон Конъри и Майкъл Кейн.
Крос стана световна звезда на киното през 1981 г. с филма "Огнените колесници", който печели четири награди "Оскар". Други популярни филми с него са "Първият рицар", "Стар трек", сериалът "Капитан Немо".
Свързан е с България от началото на новия век. За първи път идва у нас през 2000 г., когато снима филма "Поръчката" с Жан-Клод Ван Дам.
През 2004 г. Крос подписва договор с телевизионната компания Holmark в България. Остава да живее у нас и започва да изучава български език, за който казва, че му е труден.
На 18 август 2018 г. се врича на дългогодишната си приятелка Деяна Бонева по стар български обичай в Жеравна, а ансамбъл "Българе" представя автентична българска сватба от едно време.
Споделял е, че откакто е започнал да посещава България, бил запленен от уникалните ритми, "които са основата на вашата народна музика". Не можел да ги разбере, защото са

много сложни "за ухото на човек, който идва от Запад"
По време на снимките на "Осмото чудо" обаче му се е наложило да ги научи, за да може да пресъздаде ролята.
"Бен Крос се влюби в България и българския фолклор. Актьорът е избрал да живее в страната ни и за него тя е нещо като втора родина. Това е оценка за нашата страна от един човек, който в живота си е видял почти всичко. А хора, които живеят в България и нищо не са видели, не могат да оценят колко е хубава нашата страна", казва Христо Димитров.
"В света, в който живеем днес, е много лесно да забравим културната си история и да търсим удовлетворението в това, което аз наричам моментно задоволство", казва в прочутата си реч на български Бен Крос след премиерата на "Осмото чудо" през 2016 г. "Изключително съм радостен, че както Ансамбъл "Българе", много други са се борили през годините да запазят вашата култура и история жива. Сега се радват на популярност и на възраждане на народната музика. Вярвам, че ако ние не съхраняваме пламъка на нашите традиции и история, ще загубим връзка със себе си. А когато загубим връзката със себе си, нашата национална идентичност е изгубена.
Българите трябва с гордост да пазят този пламък и да го поддържат жив, защото той е толкова красив. Толкова вълнуващ и толкова уникален. Българите също са толкова красиви, вълнуващи и уникални. Никога не забравяйте това. Бъдете горди, че сте българи, защото тази страна има много, за което да се гордее", каза Бен Крос и разплака хилядите наши сънародници, които бурно го аплодираха в НДК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай