Белята е заради искра или много взрив на склад

Белята е заради искра или много взрив на склад | StandartNews.com

След инцидента от 2010-а смениха персонала и въведоха инструктаж, казва Иво Иванов

Лом Иво Иванов е управлявал завода за взривни материали в Горни Лом от април 2010 до юни 2011 г. Напуска го, за да се включи в кампанията за кмет на крайдунавския град. Ето какво разказа пред "Стандарт" Иванов за начина на работа в "Миджур".

- Г-н Иванов, управлявали сте завода за взривни материали в Горни Лом 1 г. и 3 месеца. Какви чувства ви обземат сега, след злополучния му край?

- Мъчно ми е за хората, които загинаха. Още повече, че много от тях са мои приятели и колеги. Аз напуснах, но те продължиха и след мен да работят в него.

- Толкова ли е опасно това място за работа? Сега мнозина споделят, че са се страхували за живота си?

- Не съм усетил такъв страх. В завода повечето са мъже, някои минали през казармата, и знаят за какво става дума. Да, това беше рисково производство, но когато се работеше по специфичните му правила, нямаше опасност.

- Вие защо се съгласихте да оглавите такъв завод?

- Аз съм завършил полицейска школа. Бях началник на районното управление на МВР в Лом, наясно съм с общоопасните средства, с оръжията. За мен това беше интересно място за работа. Винаги си нащрек, но има и удовлетворение.

- В какво състояние заварихте завода, когато постъпихте?

- Постъпих след инцидента през февруари 2010 г. В цеха за утилизация на излезли от въоръжение боеприпаси започнахме отначало. Защото инцидентът бе станал в него след искра, причинена от ремък. Четирима са били ранени тогава. Един е загубил зрението си, останалите с тежки травми, но жертви не е имало.

- С какво започнахте?

- Давахме си сметка, че инцидентите стават от нарушения на правилата за работа, от неспазване на технологическата дисциплина. Затова започнахме с въвеждането на система за безопасен труд. Внедрихме и система за качество. Защитихме сертификати.

- Сега се каза, че не е имало инструктажи, че на работа са постъпвали неподготвени хора?

- Това не е вярно. По мое време се даваха инструкции преди всяка работна смяна. Тогава целият персонал беше освободен и започнахме нови назначения. Приемахме само кандидати със средно образование. Преди да постъпи някой на работа в производството, преминаваше през седмичен или двуседмичен курс на обучение. Дори работещите дотогава в завода роми от Горни Лом ни се разсърдиха, че не ги взехме отново. Ние взехме и от техните среди, но само тези, които са завършили средно образование. Цензът ни беше критерият, а не етносът. Среднистите възприемаха по-бързо изискванията, по-съзнателни са от останалите. Правеха ни много проверки - почти всяка седмица.

- Като научавате какво се е случило, обяснявате ли си защо е станало?

- Това ще кажат компетентните органи. Според мен причините са у много хора. Не на едно-единствено място. При всички случаи е човешка грешка. Възможно е някой от работниците да е предизвикал искра. Възможно е да са били складирани повече от допустимото количество експлозиви.

- Трябва ли заводът да бъде затворен окончателно?

- Аз бих предпочел да работи с друг вид производство - по-леко и по-безопасно. Защото има и оцелели производствени сгради. Това биха искали и хората от селата до Горни Лом. Все пак този завод им даваше работа дълги години. Ако не беше купен тогава от Валери Митков, отдавна щеше да е разрушен, като много други такива заводи.

- Вие вярвате ли на този човек?

- Той е специалист в това производство. Такъв беше и директорът Валери Цокин - доктор на науките по взривовете. Вероятно нещо са подценили и се стигна до това положение.

Смърт за 1 млн. от гръцките мини

1 млн. лева е струвала супербързата поръчка за утилизация на гръцките противопехотни мини, сочат изчисленията. Договорът с гърците бил за общо 1 568 159 мини. За всяка от тях гърците плащали по 0,32 евро, или общо 501 810 евро за цялата доставка.

Отделно обаче се предполага, че фирмата "Видекс" е щяла да спечели още почти толкова от извлечените ценни метали в мините. Най-много от тях е месингът, чиято цена като скрап на международните пазари е 8 евро на килограм. Според експерти от всяка мина е трябвало да бъдат добити по около 100 г месинг.

Ползват ноу-хау от Америка

Завод "Миджур" е единственият производител в Източна Европа на неелектрическа система за взривяване. Това става ясно от интервю, което директорът инж. Валери Митков е дал преди 10 г. в медиите. За тази система са били необходими около $3,5 млн. Точно преди 10 г. фирма "Видекс" АД е открила в Горни Лом нов цех за сглобяване на неелектрическа система за взривяване. Тя се използва в мини, рудници и кариери. Част от компонентите, които се влагат в това производство, са от американската фирма Аustin Detonator sro, а в завода се извършва фактически сглобяването на тази продукция. Американската компания се занимава с производство на взривни материали и средства за взривяване и има заводи в много страни по света, включително и в Европа. А според инж. Митков, неелектрическата система на взривяване е нова и перспективна, много безопасна и удобна за работа. Тя облекчава труда, зареждането на взривни материали и същевременно повишава ефективността на тяхното използване в производството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай