Бедствие в Добричко. Градушка помете реколта в цяло село

Хората смятат, че държавата няма да им помогне

Бедствие в Добричко. Градушка помете реколта в цяло село | StandartNews.com

Голяма част от земеделската реколта на кооперацията в село Лясково, община Добричка, е била унищожена от падналата преди два дни градушка. Стопаните отчитат голям процент от напълно унищожени посеви на слънчоглед и царевица, засегнати са и пшеницата и ечемика. Според зърнопроизводителите финансовите загуби им ще са големи предвид високата цена на производство, ниската изкупна цена и пропадналите площи.

Земеделската кооперация обработва около 6 000 декара, като в отделните места унищожената продукция е в различна степен, посочи председателят на кооперацията Добромир Николов.

Около 30% от посевите със слънчоглед и царевица също са унищожени от градушката. Според Добромир Николов при тези култури може да се наложи да пресяват, но за есенниците – пшеница и ечемик месец преди жътвата няма какво да се направи. Николов споделя, че няма да търсят помощ от държавата, защото:

"То няма държава. Ще се спасяваме както можем"

След срива на пазара и падналата градушка според Добромир Николов загубите на кооперацията тази година ще са около 120%. Той предвижда спад в заплатите на работниците и теглене на кредити за изплащане на рентите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай