Българският Червен кръст отбеляза 145 години от своето създаване

Проф. дтн инж. Цоло Вутов получи почетен знак за най-голям индивидуален дарител

Българският Червен кръст отбеляза 145 години от своето създаване | StandartNews.com

На официална церемония в зала „София“ в централата на БЧК и в присъствието на президента и патрон на честванията Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева, организацията отбеляза 145 години от своето създаване. На събитието присъстваха представители на изпълнителната власт, партньорски организации, дарители, доброволци, служители и приятели на Българския Червен кръст.

„За своите 145 години развитие Българският Червен кръст се утвърди не просто като най-голямата у нас хуманитарна организация, но и като институция с ясни цели, стройна структура и ефективна организация. С неизменна готовност да изпълни своята хуманитарна мисия в подкрепа на най-уязвимите“. Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията.

Позовавайки се на личния си опит като командир на ВВС и като президент, бидейки в райони на природни кризи и при различни благотворителни инициативи, Румен Радев подчерта големия принос на организацията и нейните доброволци, които винаги са били първи на място.

„Днес особено се гордеем с хуманитарната и доброволческата дейност на Българския Младежки червен кръст, с приобщаването на децата и младите хора на България към хуманитарните ценности и принципи. Това е много повече от възпитание в дух на солидарност, това е важен урок по родолюбие и отговорност към просперитета на обществото ни и към бъдещето на Родината. Убеден съм в това, защото го виждам във вашата работа на терен, от многобройните ми срещи с ръководството на организацията, на които подробно сме дискутирали точно тази част от вашата дейност“, каза още президентът Румен Радев и пожела на всички червенокръстци все така здраво да държат нравствения компас на обществото.

"Връстник на свободата, Българският червен кръст винаги е бил там, където е имало нужда, и винаги е подавал ръка там, където трябва. Нашата сила са младите хора, млади хора с големи сърца, и те са гаранцията, че ще го има Българският червен кръст, че ще я има България“. С тези думи председателят на БЧК акад. Христо Григоров се обърна към препълнената зала. Той припомни, че именно на БЧК се дължат първото училище за милосърдни сестри, спешната помощ, първият център за доброволно кръводаряване, и разбира се, спасителните действия в бедствени и кризисни ситуации.

„Искам да се обърна с думи на благодарност към всички доброволци, членове и служители на Българския Червен кръст и да ги поздравя с годишнината. Дълбока благодарност и към нашите партньори, дарители, съмишленици, към всички, които вярват в силата на солидарността, благородството и милосърдието“, каза още акад. Григоров.

Националният омбудсман Диана Ковачева, която бе специален гост на тържеството, изтъкна отличното партньорство между двете институции и подчерта, че досега не е имало случай, в който БЧК да не е откликнал на призив от страна на институцията. „Международният Червен кръст три пъти е бил удостояван с Нобелова награда и Българският Червен кръст достойно е част от тази мрежа. Вие сте достойни, защото сте самоотвержени, добри и безкористни”, заяви Диана Ковачева.

Специално видеообръщение по случай годишнината отправи министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. „За близо век и половина БЧК изгради многобройна армия на доброто от всеотдайни доброволци, дарители и партньори, обединени в името на опазването на живота и достойнството на нуждаещите се.

„Всеотдайността и човеколюбието на многобройния ви екип е пример, че грижата за човешкото здраве и живот нямат цена и отплата, че желанието и мотивацията да помагаме ни правят пълноценни хора, че с добри дела и човечност има надежда да променим света“, подчерта министър Шалапатова.

По случай годишнината Българският Червен кръст удостои президента Румен Радев и началника на кабинета на президента Гълъб Донев с почетен плакет и с  юбилеен знак на БЧК. Юбилеен знак 145 години БЧК беше връчен и на омбудсмана на Републиката, Министерството на здравеопазването, МВР, МВнР, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на отбраната, Държавната агенция за бежанците, както и на партньорските организации ВКБООН и УНИЦЕФ.

И както повелява един от слоганите, които най-често БЧК използва за своите кампании – „Помагаме заедно!“, юбилеен знак бе връчен и на най-големия индивидуален дарител на БЧК проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на „Геотехмин“ ООД, който многократно е помагал на организацията за реализирането на каузи в полза на нуждаещи се граждани, на пострадали при бедствия и кризи не само в страната, но и в чужбина. Той е носител на златен медал и почетен знак, както и на други отличия на организацията.

Поздравителни адреси по случай 145-ата годишнина на БЧК бяха изпратени от министър-председателя на Република България акад. Николай Денков, Министерство на здравеопазването, МВР, Омбудсмана на Република България, ГД Национална полиция, Държавна агенция за бежанците при МС, НЗОК, Национален център по трансфузионна хематология, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, СБА, „Геотехмин” ООД, МБАЛ „Атанас Дафовски“ - Кърджали.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай