България с едно от най-ниските заплащания на лекари в ЕС

България с едно от най-ниските заплащания на лекари в ЕС | StandartNews.com

София. Таблица със средните европейски възнаграждения на лекарите показва, че България е на дъното с 296 евро месечно заплащане. Това обяви бившият депутат и член на СДС Ваньо Шарков в студиото на "Здравей, България".

„Чиновническото отношения към здравеопазването го съсипва", обясни д-р Шарков.

Българските лекари напускат държавата ни зради три основни причини. Едната е положителна, има и две отрицателни, добави медикът. "В България има добро медицинско образование и тези, които искат да станат добри лекари, успяват. Лекарите получават унизително заплащане", добави той. Ограниченият достъп до системата за специализация е третата причина българските медици да напускат България. Той бе категоричен, че родните лекари не могат да специализират в страната.

Д-р Ваньо Шарков даде конкретен пример с медик, който се е дипломирал в началото на 2013 г. Той е спечелил конкурс за специализация, държавна поръчка, през март същата година. Обаче е сключил договор в края на август. Бившият депутат уточни, че специализацията на лекаря се финансира от Министерството на здравеопазването,а договорът на младия кадър бива подписан от ректора на СУ, както и от Медицинска академия. От август до днес този български лекар не е получил никакво възнаграждение, което е пълен абсурд, категоричен бе Шарков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай