Българин купи къщата на Ботев в Задунаевка

Българин купи къщата на Ботев в Задунаевка | StandartNews.com

Къщата на Ботев в бесарабското село Задунаевка бе купена от българин, който смята да я превърне в музей. В нея през 1866-1867 година е живял Христо Ботев. Генералният консул на България в Одеса Димитър Тучков е закупил със свои лични средства къщата от наследниците на Тома Вакаренков - някогашния хазяин на тогавашния млад учител и бъдещ български поет и революционер.

Намерението на българския дипломат е да превърне къщата в музей на Ботев и на българите, преселили се преди близо два века в този край на днешната украинска Одеска област, съобщи Mediapool.

По силата на Букурещкия договор през 1812 година този район влиза в състава на тогавашната Руска империя. След това започва масовото заселване на бягащи от поробената си родина българи. Първите от тях пристигат от Пловдив и Сливен през 1817 година. Днешната улица на мястото, където се заселват, носи името на Ботев. Именно на нея е и къщата, приютила поета. Както е известно, едва 15-годишен Христо Ботев е изпратен от баща си даскал Ботьо Петков да учи гимназия в Одеса. След завършването си той е изпратен като селски учител в Задунаевка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай