Българи оцветяват Холивуд

Художниците работили по "Хари Потър" и "Животът на Пи" гостуват на феста So Independent

Българи оцветяват Холивуд  | StandartNews.com

Двама българи, признати майстори на визуалните ефекти в Холивуд, наредиха изложби тези дни в София. Владимир Тодоров и Любомир Христов са едни от най-добрите рисувачи в Меката на киното и сега показват тук илюстрации и анимации на герои от лентите си, в които са работили с имена като Робърт Земекис, Анг Ли, Братя Уашовски.

Тодоров, който от 15 години твори в САЩ, създава визията на филми като "Хари Потър", "Беулф", "Хрониките на Нарния" и "Полярен експрес". "Това е първата изложба, която правя. Първа в живота ми изобщо", подчертава той и допълва: "Тези филмови неща обикновено не се излагат, те са в компютрите ни." Влади е избрал да подреди изложбата си в клуб "Мото" (ул. "Аксаков" 18), където някога са били ателиета на Художествената академия и където той се е учил да рисува. Тодоров получи шанс да се докаже и пред сънародниците си, заради Фестивала за независимо американско кино So Independent, на чиято визия е автор.

Днес Владимир живее в Лос Анжелис със съпругата си Боряна и двете си малки деца, но кариерата му започва именно във ВИТИЗ, а първата му работа със звезди е през 1990 г. в Amblimation Studio на Стивън Спилбърг в Лондон. Там участва в създаването на филмите "Американска приказка" 2, "WeТre Back" и "Balto". През 1997 г. се присъединява към Warner Brothers и работи върху анимацията "Битката за Камелот". Година по-късно е поканен и става част от творческия екип на Sony Pictures Imageworks в Лос Анджелис, където е част от екипите, създали филми като "Стюарт Литъл", "Хари Потър и философският камък", а също и спечелилия "Оскар" за късометражна анимационна лента "The Chubb Chubbs". Следващите няколко години работи с известния режисьор Робърт Земекис по дизайна на героите в "Полярен експрес", "Беулф" с Анджелина Джоли и Антъни Хопкинс, "Майло на Марс" и "Коледна песен". "Вдъхновяващо е да работиш със Земекис, той е една от легендите във филмовата индустрия. Още преди да го познавам, той ми повлия задочно. Когато учех анимация, гледах "Заекът Роджър" и си представях какво ли е да си в екип с режисьор като него. Мислех, че това не може да се случи никога", разказа Тодоров.

Изложбата на художника аниматор Любомир Христов пък е в галерия "Suspacious" (ул. "6 септември" 13). Христов е част от екипа на над 60 филма, сред които най-известни са "Матрицата", "300?, "Господин и госпожа Смит", "X-Мен 2?, "Последният самурай", "Арго" и "Животът на Пи". Миналата година той нареди у нас работите си по суперуспешния филм на Джеймс Камерън "Аватар".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай