Баку почете жертвите в Ходжалъ

Възпоминателен кът за невинните азербайджанци, загубили живота си

Баку почете жертвите в Ходжалъ | StandartNews.com

Възпоминателен кът за невинните хора, загубили живота си в резултат на жестоките убийства, извършени преди 29 години от арменските военни сили в азербайджанския град Ходжалъ, организира азерското посолство в София. Тези, които желаят да почетат паметта на жертвите, могат да посетят възпоменателния кът и да изкажат подкрепата си за пътя на истината. Кътът е пред посолството.

ВИЖ ОЩЕ: Баку: Искаме справедливост за Ходжалъ

Тази година се отбелязва 29-та годишнина от трагичните събития на 26 февруари 1992 г., когато бяха извършени военни престъпления срещу азербайджанското население в град Ходжалъ в региона Нагорни Карабах вАзербайджан, които доведоха до смъртта на стотици невинни цивилни граждани, съобщи посолството на Азербайджан у нас.

Оттогава всяка година азербайджанците и техните приятели по света се събират на тази трагична дата да отбележат годишнината, отново да потвърдят ценността на живота и човечеството и да подчертаят голяматаважност на установяването на истината по отношение на сериозните нарушения на международното хуманитарно право и човешките права, защитата на цивилното население по време на въоръжените конфликти ипрекратяване на безнаказаността, която възпрепятства напредъка на постигането на дългоочаквания мир в региона.

През изминалите години международната общност предприе значителни стъпки за установяване на истината по отношение на сериозните нарушения на международното хуманитарно право и човешките права, извършени по време на военния конфликт между Армения и Азербайджан, за да се предотврати повторение на такива нарушения. Понастоящем националните законодателни органи на 17 държави, както и 24 щата на САЩ са приели резолюции и решения, осъждащи масовото убийство на цивилни в Ходжалъ, оценявайки го като престъпление срещу човечеството, каза още посолството на Баку у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай