Австрийски министри казаха защо не ни искат в Шенген

Австрия държи на блокирането на България и Румъния

Австрийски министри казаха защо не ни искат в Шенген | StandartNews.com

Австрийски министри се обявиха против приемането на България и Румъния в Шенген.

Австрия държи на блокирането на двете страни, потвърди министърът на вътрешните работи Герхард Карнер.

По думите му системата не работи, има много проверки в рамките на Шенгенското пространство и следователно то не трябва да бъде разширявано.

"Казах ясно - мисля, че е лош сигнал система, която не работи, където в момента между всички държави се извършва контрол на вътрешните граници, да бъде разширявана. Тази година сме регистрирали 110 хиляди нелегални мигранти, от които почти 90 хиляди са дошли през Унгария, Сърбия, Румъния и България, по този маршрут. Това трябва ясно да се разграничи и затова има едно "не" от моя страна за България и Румъния", заяви австрийският вътрешен министър, цитиран от БНТ.

Министърът по европейските въпроси на Австрия Каролине Едщадлер изрази съжаление, че Шенгенското пространство не функционира. Тя подчерта, че 75 процента от пристигащите в Австрия мигранти, които искат статут на бежанци, не са регистрирани.

Едщалер приветства представения от Европейската комисия план за Балканския маршрут.

"Не можем да гласуваме за разширяване на Шенгенското пространство, защото става въпрос и за сигурността на европейските граждани", подчерта Каролине Едщадлер след среща в Стокхолм с министъра на европейските въпроси на Швеция Йесика Росвал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай