Вторник,

Ателие “Прегърни ме” връща детската усмивка

От: Ина Кънчева -
833
Ателие “Прегърни ме” връща детската усмивка
A
A
A
  • С отворени обятия, търпение и обич помагаме на талантливи деца, лишени от родителска грижа
  • По покана на Маринела Арабаджиева провеждаме в хотел "Чайка Бийч Ризорт" нашата традиционна лятна творческа ваканция на море, казва Милена Нейова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

 

 

  • Милена Нейова е завършила Богословския факултет и е позната като продуцент и писател. През 2005 г. създава ателие "Прегърни ме", с идеята да събира талантливи деца, лишени от родителска грижа и да показва на света творбите им. Отново се срещаме след поредната морска лятна ваканция, осигурена от бизнес дамата Маринела Арабаджиева - един от най-големите приятели и благодетели на организацията.

 

- Милена, с Вас се срещнахме миналата година, сега отново ви поканихме да ни разкажете за "Прегърни ме" и неуморната дейност с вашите любими деца. В какъв момент от лятото ви "хващаме"?

- В момента, по покана на г-жа Маринела Арабаджиева, провеждаме в хотел "Чайка Бийч Ризорт" нашата традиционна лятна творческа ваканция на море. В пъстрия свят на Слънчев бряг си проправят път група деца - крещят от радост, държат се за ръце, рисуват, измислят истории, разговарят помежду си и с възрастните. Те са малките големи хора на ателие "Прегърни ме", което вече 17 години подкрепя младежи и деца, лишени от родителска грижа, като ги води през необятния свят на изкуството.

Но тази приказка не би била възможна без десетките, а може би стотици приятели на децата, които ни вярват и подкрепят. Голям жест и помощ за нас е проявената щедрост от г-жа Арабаджиева и непрестанната грижа и доверие от Ангелина Ангелова, чиито обич и постоянство, доверие и приятелство, са незаменими за нас и децата.    

- На какви теми творихте?

- Тази лятна ваканция започнахме с игра, която измислихме заедно с децата. В шапка събрахме предварително написаните имена на всички участници (включително екипа и придружаващите възпитатели и директори на къщичките, в които са настанени децата), след това всеки си изтегли листче и трябваше да направи портрет - словесен и рисунка на човека, който му се е паднал. Много вълнуваща, творческа, опознавателна и полезна игра, по време на която всеки разказа какво е научил за другия. И разбира се, всичко това съпроводено от много смях! Следващите дни рисувахме по Ван Гог, Паул Клее, направихме традиционното вече "писмо в бутилка", което децата изпращат до свой много близък човек, в случая рисунка с текст.

Ето и три кратки откъса от тях:

Здравей, Пати, научих се да плувам. Не ме е страх от водата. Станах по-смела, по-послушна. И мога да стъпвам в басейна на пръсти.

Здравей, мила мамо, искам да ти кажа, че много те обичам и искам да ти кажа колко много ми липсваш. Искам да се съберете с татко и ще съм най-щастливият ти син.

Здравей, мили тати, тук е хубаво. Сутрин закусваме, после отиваме на ателието и рисуваме. После обядваме, почиваме малко по стаите и тичаме към морето. Много съм радостен, че се научих да плувам.

На следващия ден направихме три прекрасни картини с колажна техника по стихотворение на Марин Бодаков, което той написа специално за децата миналата година. И месец по-късно ни напусна. Огромна е нашата загуба.  

Ето нежното стихотворение, посветено на ангелите на "Прегърни ме".

Морски ангели
с крила от копчета
и въженца,
с крила от сънища и четки за рисуване,
с крила от зелена вода,
сега е август, време за обич и боси прегръдки,
време всички ние да бъдем стихове,
но когато се надигне вълната на есента,
когато се надигне зимата,
подскочете нагоре, ангели, заедно с вълната,
все по-нагоре, високо над вълната на човешката самота,
всеки с по едно щастливо
дете,
хванато за крилата ви.

Говорихме си тези дни с екипа, че може би е време да направим изложба (с работно заглавие "Ваканция") в галерията или пък да гостуваме при Ангелина Ангелова, както направихме преди три години с благотворителния търг, който Игор Марковски водеше (с портрети на Фрида Кало), пак рисувани от малките художници от ателие "Прегърни ме".

- Възстановихте ли пълноценно дейността си след Ковид епидемията? В предния ни разговор споделихте, че срещите ви са online?

- Да, може би повече от година заниманията се провеждат "на живо" и това е изключително ценно за нашите срещи с децата. Сега чувам, че отново ще се въвеждат противоепидемични мерки, че процентът на заболелите нараства, за сметка на ваксиниранитеЕ дано не ни затворят пак, защото личният контакт е особено важен за нас и децата.

- Разкажете ни за децата, какво ги вълнува в момента?

- Точно тези дни вълненията са свързани с наличието на сладолед във фризерите или големината на медузите в морето, на какво ще играем довечера или какво ще рисуваме утре. И тревогата, че остава още много малко море и време да сме заедно. Но пък с утехата, че в София ще продължим да се срещаме.

- Коя е следващата голяма стъпка пред Вас и "Прегърни ме"?

- По-скоро (по думите на Екатерина Йосифова, която пише "с бавни стъпки се печели доверие"), така и ние, бавно, с отворени обятия, с търпение, обич и обичЕ от дете до дете, от болка до радост. С отплатата, ако успееш да утешиш наранено дете, да го прегърнеш, да отнемеш малко от тъгата му, да го накараш да се усмихне, да се почувства защитено в обятията ти. Преди малко прочетох някои от писмата в бутилка. На повечето от тях сълзите напират, защото съдържат "мила мамо, мили татко, обещавам да съм добър, ще дойдеш ли да ме вземеш, обичам те, липсваш миЕ"Е А това са писма, написани от място, където децата са щастливи и че чувстват обичани. И си давам сметка за тази огромна празнота и рана от изоставяне и раздяла, колко е трудно да бъде преодоляна и простена. Затова вече 17 години държим вратата на ателието отворена. И децата знаят, че в труден момент, когато имат нужда от разбиране, прегръдка, подкрепа, при нас ще намерят приятел, който ще направи всичко по силите си, за да ги изведе от по-светлата страна на живота.  

- Как може човек да ви подкрепи?

- Ателие "Прегърни ме" се финансира от дарения и социални проекти.

Банкова сметка на сдружение "Прегърни ме"
Пощенска банка
IBAN:
BG12BPBI79401065728201
CODE: BPBI7940           
BIC:  BPBIBGSF

Титуляр: сдружение "Прегърни ме"
Можете да ни подкрепите
и като изпратите дарителски
SMS с текст DMS ATELIE на номер 17 777

По-важните стъпки от1 7-годишната ни история можете да проследите на нашия сайт www.pregarnime.org


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички