Четвъртък,

Асен Василев: Парите в хазната за пандемията са изхарчени

От: Мартина Суботинова -
Асен Василев: Парите в хазната за пандемията са изхарчени
A
A
A

Актуализацията на бюджета влезе за разглеждане в парламента. За да защитят своите разчети и да обяснят защо е необходимо преизчисление на парите на държавата на въпросите на депутатите отговаряха трима служебни министри.

Парите в хазната заложени за борбата с пандемията са изхарчени, заяви пред депутатите от бюджетната комисия служебният финансов министър Асен Василев.

"Към момента заложени са 1,196 млрд. лв. Вече сме изхарчили над 1 млрд. Парите са изхарчени за пенсионерите, за бизнеса", посочи той.

Ако парламентът не даде зелена светлина на новите разчети, страната няма да може да се справи с четвъртата Ковид вълна, допълни Василев.

"Това не е актуализация на бюджета, не пипаме – това са целеви средства да посрещнем кризите между сега и края на годината", обясни министърът.

От още средства се нуждаят и от здравното и социалното министерство. Според разчетите на министър Стойчо Кацаров, бюджетът за здравеопазване трябва да се увеличи с 334 млн. лв.

"Направена е финансова обосновка, парите може да се окажат недостатъчни", каза д-р Кацаров.

"Да бъдат преизчислени всички пенсии и така те ще бъдат увеличени с 12,5%", обяви от своя страна социалният министър Гълъб Донев.

Очаква се следващата седмица законопроектът за актуализация на бюджета да влезе за разглеждане на първо четене в бюджетната комисия.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички