"Армира" се превръща в перла на туризма

"Армира" се превръща в перла на туризма | StandartNews.com

Процедурата за включването й в ЮНЕСКО трябва да започне още след изборите

Диана Овчарова, кмет на Ивайловград и кандидат за втори мандат

- Г-жо Овчарова, зам.-министърът на културата Бони Петрунова обяви вила "Армира" като най-стойностно ново предложение на България за включване в ЮНЕСКО, какво значи това за Ивайловград?

- Процедурата по включването трябва да започне още след местните избори, защото процесът по подготовката и кандидатстване пред ЮНЕСКО е дълъг. "Армира" в списъка на културното световно наследство обаче ще е не само гордост и чест за Ивайловград и България, а и огромен медал за усилията, положени с години, на много хора.

А вече признанията за "Армира", която реставрирахме с европейски средства, са налице. Тя беше включена в 100-те национални исторически обекта, взе и специалната награда за атракция номер 1 на 2014 г. в Националната кампания "Чудесата на България" на "Стандарт". Армира безспорно е обект, който води туристи в Ивайловград. През изминалата година отбелязахме рекорди - както по посещаемост, така и като приходи за местните хотелиери и ресторантьори.
В началото на септември получих голямо признание както за собствените си, така и за усилията на целия ми екип, като бях обявена за "Кмет на годината" с приза за развитие на туризма.

Това са все резултати от последователната и отговорна политика, водена от Община Ивайловград през последните 4 г. и мощната логистична подкрепа на правителството и лично на премиера Бойко Борисов. Освен че получихме голямото признание да бъдем домакин на Европейските дни на наследството, през този месец септември имаме и уникалния шанс да се впишем в Културната карта на света. А един от най-важните стремежи на общината и след 25 октомври трябва да е още по-голямото популяризиране на спечелилата си вече определението "Бижуто на Източните Родопи" вила "Армира". Трябва да се работи и в посока развитие на другите интересни паметници на културата, които имаме на наша територия.

- "Армира" вече е в списъка и на туроператорите, като романтично място, на което младоженците могат да кажат заветното си "да" ?

- В "Армира" вече имаме 22 сватби, състояли се тук, насред романтиката на белоснежния мрамор на вилата отпреди 2 хиляди години. Това са много вълнуващи моменти и за самата мен. Особено когато младите хора искат да изпълним и някои от ритуалите, а те самите да се облекат в одеждите от онова време. Имаме и много заявки за семейни тържества. Римският дворец и Ивайловград като място са предпочетени вече и като подарък за сватбено пътешествие от родителите към децата им в далечни държави.

Така че "Армира" се превръща в абсолютна перла на културно-историческия туризъм изобщо у нас. А с включването й и в ЮНЕСКО ще сложим и едно липсващо камъче и в короната на Европейското наследство.

- Идват избори, кандидат сте за втори кметски мандат, как определяте шансовете си?

- Очертават се интересни избори. Моята кандидатура е подкрепена от ГЕРБ и РБ, изправям се срещу кандидата на БСП Стефан Танев, който е мой предшественик, и срещу независимия Христо Парасарев. Според мен обаче, техните кандидатури са само за разсейване на гласовете, ясни са кукловодите, които стоят зад тях. Надявам се, че моите съграждани няма да позволят да се върне отново статуквото от преди 2011 г. Аз имам много начертани планове и занапред за развитието на моя регион. Една от инициативите, върху които вече работим, е оформянето на зона за отдих около язовирното селище край Ивайловград, за която ще търсим инвеститори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай