Архипастирско новогодишно послание - пловдивски митрополит Николай

До освящения клир и православните християни на пловдивската епархийска църква

Архипастирско новогодишно послание - пловдивски митрополит Николай | StandartNews.com

Архипастирско новогодишно послание

До освящения клир и православните християни на пловдивската епархийска църква

„Винаги желайте доброто и един другиму, и на всички“ (1Сол.5:15).

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Божият благ промисъл ни води през всички дни на нашия живот, сочейки ни правия път на доброто, мира и благополучието, на духовното усъвършенстване и вечното спасение. Поради това ние постоянно се уповаваме на Бога. Въпреки слабостите ни и непослушанието ни пред Неговата свята воля, Той няма да ни лиши от Своите милости и благодат, необходими за целия ни живот и особено за целта на нашето съществуване – спасението. Цялото творение се осланя на Божията милост и щедрост, както е казал премъдрият псалмопевец: „Всички от Тебе чакат да им дадеш храната о време. Даваш им – приемат, отваряш ръката Си – насищат се с благо”(Пс.103:27-28).

Не само заради материалните нужди отправяме молитвен взор към Бога, а преди всичко поради моралните и духовни нужди на нашите сърца и души. Ние знаем, че Бог по Своя благ промисъл може, както казва свети апостол Павел, да запълни всяка наша нужда за слава чрез Христа Иисуса (Фил.4:19). Затова молитвеният ни копнеж е обърнат към Всеблагия Бог и постоянният молитвен шепот на нашите сърца търси Божията благост.

Има и за какво да благодарим на Бога, защото Той увенча изтеклата година със Своята благост. Ето през изминалата година Той ни дари с много милости. Светата ни Църква в своя благодатен живот живително прие тия милости, за да се утвърди като стълб и крепило на истината. Ние всички, които сме в пълнотата на Божията Църква, черпим от потока на нейния благодатен живот, за да напредваме в пътя на доброто и спасението.

И за епархийската ни църква милостите Божии бяха големи. Посещението на Високопреосвещеният Халкидски митрополит Хризостом, който донесе честната глава на света великомъченица Марина, беше ясен знак за Божията милост, проявена към нас, днешните християни, които вече обновени и облагодатени от тази велика светиня, встъпваме в новолетието, за да „ходим в обновен живот” (Рим.6:4), да служим с обновен дух. Такъв трябва да бъде животът на християнина – нов в смисъл, в дух, в дело, тъй като християнинът е облечен в „новия човек, който се обновява в познанието, по образа на своя Създател”(Кол.3:10).

Живеем с надежда, че Своите милости и богати щедрости Бог ще прояви и през новата година, когато ще отбележим с подобаваща чест, с духовно тържество и празнични богослужения 350 години от подвига на свещеномъченика на родната на църква, свети Висарион епископ Смолянски.

Светлината на този мъченически подвиг е неугасима и ярко прославя Господа сред съвременния бездуховен и безбожен свят. Знаейки, че „който е в Христа, той е нова твар, древното премина: ето всичко стана ново”(2Кор.5:17). А новата твар, според нашето и евангелското убеждение, ознaчава живот в правда и святост на истината. Ярък пример за това е св. Висарион, които пострада за правдата и светостта на истинката православна вяра в Иисуса Христа.

Да бъдем усърдни в молитва и в благочестие, та наистина с благодатното Божие съдействие да се облечем в новия човек и да вършим делото на правдата, на истината и на светостта за наше спасение.

Бог да благослови Новата година, за да бъде Нему благоприятна и за нас щастлива и душеспасителна под Неговата благост.

Да е честита, мирна, щастлива и благословена новата 2020 година! Амин!

+ Пловдивски митрополит Николай

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай