Арестуваха нашенец за борсови измами

Арестуваха нашенец за борсови измами | StandartNews.com

38-годишният Недко Недев е заподозрян за борсови измами и американски съд е повдигнал срещу него осем обвинения, съобщава агенция Ройтерс.

Според агенцията Недев е арестуван в България по подозрение за създаване на фалшиви оферти за купуването на „Ейвън продъктс" и „Роки маунтин шоклит фактори". Той е обвинен и за търговия с вътрешна информация преди продажбата на американския застраховател Tower Group International.

Недев има и българско, и американско гражданство. Американската прокуратура ще се опита да го екстрадира в САЩ, където ще му бъдат повдигнати шест обвинения за измама и две за кражба на самоличност с утежняващи вината обстоятелствата. Ако бъде признат за виновен, Недев ще трябва да излежи по 20 години в затвора за всяко обвинение.

„Ако манипулирате щатския пазар на ценни книжа чрез дезинформация и лъжи, независимо дали от Ню Йорк или България, както се твърди, че Недев е направил, ще бъдете подведени под отговорност", коментира адвокатът от Манхатън Прийт Барара.

Сделката с "Ейвън продъктс" придоби широка популярност през май миналата година, припомня БНТ. Тогава фирма, наричаща се PTG Capital Partners предложи да купи козметичната компания за три пъти по-висока цена от пазарната й стойност. Акциите на компанията поскъпнаха с 20% след фалшивото съобщение. След като от "Ейвън" официално опровергаха съобщенията, цената на акциите й спаднаха близо до предишните си нива.

Мистериозният кандидат-купувач PTG Capital Partners бе внесъл съобщение в щатската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC), че купува Avon срещу 18.75 долара за акция. След разпространяването на новината около 69.5 млн. акции на компанията смениха собственика си, като цената им достигна пик от 8 долара.

Според обвинението Недев е диктувал и покачването на офертата за "Роки Маунтин" през декември 2012 г. чрез компанията PST Capital Group Ltd, като е осигурил увеличение на акциите на компанията с 4.6 процента.

Обвинителите твърдят, че Недев е предприел стъпки в посока окуражаването на застрахователния подхолдинг на Еврохолд България АД – Евроинс Иншурънс Груп, да подаде оферта за Tower през 2014 г., след като той екупил акции на Tower. Тази оферта доведе до ръст в цената на акциите на Tower с близо една трета. В крайна сметка по-късно базираната в Бермуда ACP Re Ltd закупи дружеството.

В официална позиция на "Евроинс Иншурънс Груп"се заявява:

Разкритията на американската прокуратура показват, че лицето Недко Недев се е отнесъл недобросъвестно към "Евроинс иншурънс груп" и нейните акционери. Компанията ще проучи възможностите да предяви съдебен иск срещу Недко Недев, в случай че обвиненията срещу него бъдат доказани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай