АПИ: Карайте внимателно

600 машини обработват пътищата в местата със снеговалежи

АПИ: Карайте внимателно | StandartNews.com

Близо 600 машини обработват пътните настилки, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите в районите с продължаващи повече от денонощие снеговалежи. Съоръженията и настилките се обработват превантивно срещу обледяване, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания. Високопланинските проходи са отворени за движение и са проходими при зимни условия. Поради силен снеговалеж и за снегопочистване временно е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т с ремаркета и полуремаркета през прохода „Превала“, съобщават от АПИ.

Заради обилен снеговалеж, навявания и за снегопочистване временно е спрян трафикът на тежкотоварните автомобили над 12 т по път I-2 Русе – Разград – Шумен в двете посоки, по път I-5 Русе – Бяла, както и път II-52 Пиргово - Мечка и по път III-501 Русе – Две могили – Бяла. Поради силен вятър, снегонавявания и намалена видимост е ограничено движението на всички МПС по третокласния път III-5402 Ценово – Обретеник в Русенска област. За снегопочистване е ограничено преминаването в двете посоки по второкласния път II-52 Свищов - Никопол в участъка Въбел - Лозица. Затворени са снегопочистване са и път II-11 Оряхово - Мизия и III-306 Оряхово - Селановци - Кнежа.

Шофьорите, на които днес им се налага да пътуват, е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за снеговалеж. Прогнозата на метеоролозите е за виелици и снегонавявания по планинските проходи. В четири области – Монтана, Враца, Ловеч и Габрово, е определен оранжев код за опасно време и за значителни валежи. В 15 области е обявен жълт код за потенциално опасно време - Видин, Плевен, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Търговище, Велико Търново, София-град и София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян, в които се очакват снеговалежи и увеличаване на снежната покривка, допълват още от пътната агенция.

От там апелират шофьорите да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при снеговалеж, затруднява работата на специализираните машини и възпрепятства пътуването на останалите шофьори.

Пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за обработване на настилките по републиканските пътища, за да се осигури пътуването при снеговалеж. При необходимост е възможно да се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на пътни инциденти. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай