Android изпревари iOS и при таблетите

Android изпревари iOS и при таблетите | StandartNews.com

След като окупира трайно първото място при смартфоните, мобилната платформа Android превзе и пазара на таблети, като измести iOS на Apple.


През 2013 г. са продадени общо 195 млн. таблета, което е ръст от 68% спрямо предходната година, сочи доклад на Gartner. Начело са устройствата с Android, продажбите на които възлизат на 121 млн. спрямо 53 млн. през 2012 г. Този резултат отрежда на Android дял от 62% при таблетите, в сравнение с 46% в предходната година. В същото време продажбите на iPad са нараснали от 61 на 70 млн. броя, но делът на Apple е намалял от 53% на 36% и платформата iOS вече не е лидер на пазара за таблети.


Ключов фактор за успеха на Android е способността на платформата да работи на устройства от различни ценови категории, отбелязва Gartner. През 2013-а таблетите станаха масов продукт, а потребителите получиха широк избор от устройства на база Android - в рамките на своите бюджети и с добри характеристики. Apple продължава да бъде значим играч, особено при премиум устройствата. Подходът на компанията принуждава останалите играчи да я конкурират с пълноценни екосистеми, дори при устройствата с малък екран като iPad mini.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай