Андреева: Целим допълнителни средства за здравноосигурителни плащания

Андреева: Целим допълнителни средства за здравноосигурителни плащания | StandartNews.com

София. "С актуализацията на бюджета на НЗОК се цели осигуряване на допълнителни средства за здравноосигурителни плащания", оповести здравният министър д-р Таня Андреева при обсъждане актуализацията на бюджета на НЗОК в парламента, предаде „Фокус".

„Това гарантира качествено лечение на пациентите", допълни тя. „С проекта се предлага увеличение в разходната част в размер на 328 млн. лева", обясни Андреева като сподели, че е провела разговори с Министерство на финансите, където се е отстоявала позицията на министерството да бъде обезпечена дейността на лечебните заведения.

„В разговор с Министерство на финансите (МФ) относно възможностите на бюджета, МФ изказа своето становище, което министър Чобанов съобщи, че това увеличение е възможно да бъде в размер на 225 млн. лева", каза Андреева.

„Като формиране на бюджетната политика на страната, на Министерски съвет се взе решение да се предложи актуализация на бюджета на НЗОК в размер на 225 млн. лева", подчерта още тя.

"Твърдението, че работещите в системата няма да си получат заплатите е абсолютно невярно, както и че няма пари за медикаменти. Не е вярно, че в болниците няма ресурс, с който да се заплаща. Това не означава, че няма ресурс в Здравната каса. Забавянето е единствено по отношение на надлимитната дейност", поясни Андреева.

„Миналата година касата беше с дефицит 450 млн. лева", припомни д-р Андреева. „След като касата остана без буфер и резерв, след като редица дейности бяха прехвърлени да тежат от Министерство на здравеопазването към разходната част на НЗОК", каза тя.

„Има редица мерки, които не могат да се приемат без приемане в Министерски съвет на законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, който опозицията блокира", заяви Андреева, като призова този законопроект да бъде приет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай