Андреева: Тръгвам си с мисълта, че можеше много повеч

Андреева: Тръгвам си с мисълта, че можеше много повеч | StandartNews.com

Пловдив. Министърът на здравеопазването Таня Андреева заяви, че ще напусне поста си с мисълта, че "можеше и много повече, но в зависимост от условията и ситуацията, в които работим, ви уверявам, че нито един ден за нас не е бил нулев." Тя добави, че след две седмици вече няма да е министър и ще се върне отново в средите на колегите си медици.

Министър Андреева говори при откриването на нова Клиника по хемодиализа в университетска болница в Пловдив.

министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, предаде репортер на Радио „Фокус" – Пловдив. Андреева обяви, че след две седмици вече няма да е министър и ще се върне отново в средите на колегите си медици.

„ Много скоро няма да бъде министър, но през тази една година натрупах огромен опит и се запознах с много значими хора", каза Андреева, цитирана от Фокус.

По думите й са реновирани много клиники в страната, открити са Акушеро-гинеколочини клиники, Клиники по неотология, открити са над 17 онкологични центъра със съвременна апаратура за диагностика, в 3 от тях ще има иновативна техника за радиохирургия и лъчетерапия, което ще спаси десетки милиони левове на държавата, защото днес тези пари ги плащаме за лечение в чужбина. Тя каза още, че у нас над 3400 души са на хемодиализа всяка година, над 100 чакат за транспнатация на бъбрек, всеки ден се правят между 25 и 28 трансплантации.

"Това е недостатъчно, има още да се работи по отношение на донорството и трансплантациите у нас", каза Андреева.

Според нея, в нашата срана се прави медицина на високо ниво, имаме конкурентноспособни специалисти, работи се с иновативна апаратура, особено в университетските болници. Таня Андреева защити колегите си, като каза, че няма български лекар, който да не работи с мисълта да направи всичко до краен предел, за да спаси пациента си. Всеки, който отрича това, дълго ще му тежи на съвестта, добави д-р Андреева.

"Протест на рехабилитаторите няма, няма и да има", каза още министър Андреева, като според нея това, което се случа с рехабилитаторите е често срещана реакция при отстраняване на някой директор, който се опитва да създаде напрежение в системата.

"Вече са ясни злоупотребите на изпълнителния директор на Национален комплекс Специализирани болници за рехабилитация д-р Ченко Чалъков. Очаква се доклада на Касата от проверката, с който е сезирана прокуратурата и данните от него ще бъдат оповестени", каза още тя.

"Проблемът с финансирането на дейност и с бюджета на НЗОК съществува от 2010 година", продължи министърът на здравеопазването като добави, че тогава са се случили няколко неща, които силно затрудняват работата на Касата. Били са пренасочени повече от 1 милиард и половина лева от Касата, като част от тях са отишли към централния бюджет, а други са били трансферирани към МЗ. Така, около 2 милиарда лева липсват още от тогава.

Според Андреева, НЗОК няма буфер за покриване на увеличаване на нуждите от финансов ресурс за заплащане на лечебна дейност. Успоредно с това дейности от МЗ са били прехвърлени към НЗОК в същия този период - между 2010 и 2012 година, които са коствали на Касата над 350 милиона лева. Това са дейности и медикаменти, които тя да заплаща. В тях влизат интензивните грижи, диализата и т.н. Според министър Таня Андреева, в ущърб на Касата е и безконтролното разкриване на лечебни заведения. За 4 години са били разкрити над 50 такива. Те костват на НЗОК годишно над 150 милиона лева. Така, за по-малко от 4 години Касата е била обременена с около 1 милиард лева, твърди министър Андреева.

"Докато не се пристъпи към ясна регламентация за разкриване на лечебни заведения и за методиките, по които Касата ще плаща, при какви условия ще бъдат договорени те, тази ситуация ще се повтаря всяка година", каза още министър Таня Андреева, цитирана от Фокус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай