Андреева: На касата парите никога няма да й стигат

Здравният министър не се притеснява от недостиг на средствата за болниците

Андреева: На касата парите никога няма да й стигат | StandartNews.com

Преди ден лекарският съюз предупреди, че есента може да има "листи на чакащите" за болниците

София. Колкото и да се увеличи бюджетът на Здравната каса, той никога няма да бъде достатъчен, ако няма определени правила, по които да се работи, коментира пред bTV здравният министър Таня Андреева.

По думите й 2 млрд. лв. са достатъчни, стига да се харчат правилно. Сега бюджетът на НЗОК е 3 милиарда, а преди 15 – 20 години е бил под 1 млрд. лева, отбеляза Андреева.

„Проблемът е, че при неясен регламент има възможности този бюджет да не бъде изразходен ефективно", допълни Андреева.

Тя напомни, че здравната каса не се управлява от здравния министър, който има много малко оперативни правомощия в работата й. Финансовото министерство има по-голяма роля.

Андреева обяви също, че листите на чакащите в лечебните заведения са обичайна практика практика в световен мащаб. Преди ден от лекарския съюз предупредиха, че през есента ще има такива листи и лимити в болниците, заради недостига на средства в НЗОК.

Здравният министър обаче е на мнение, че е рано да се говори за апокалиптични картини.

„Надявам се, че няма да има връщане на пациенти – миналата година имахме много сериозен проблем – бюджетът на Здравната каса беше разписан до месец октомври и това доведе до напрежение в системата и липса на финанси, за да се заплати болничната дейност. Намери се ресурс, с който в крайна сметка всички болници си получиха парите за дейността", каза още Таня Андреева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай