Андреева: Малко се говори за донорството

Здравният министър застана зад пълната забрана за пушене

Андреева: Малко се говори за донорството | StandartNews.com

София. „Малко се говори за донорството. За мен днес донорството не е проблем на медицината, а проблем на разбирането на обществото. Това е не само любов и съпричастност към ближния, а това е акт на помощ да се продължи живота". Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева, която откри Националната седмица на донорството. В този случай смъртта помага да се продължи животът, каза тя.

„Много съм щастлива, че известни хора усещат този акт на висока хуманност като свое убеждение. Радвам се, че сред нас са Христо Мутафчиев, Калин Терзийски", каза още Андреева на откриването в Министерството на здравеопазването.

От събитието стана ясна стряскащата информация, че 1024 души имат нужда от животоспасяваща трансплантация на органи в страната. „Най-голям е броят на пациентите, чакащи за бъбрек – 938. От трансплантация на сърце имат нужда 33 души, от черен дроб – 47 души, от тънко черво един човек и от бял дроб – 6 души", изтъкна д-р Таня Андреева. За трансплантация на костен мозък чакат 1 000, а за трансплантация на очна роговица около 500 българи.

Заради липсата на донор умират няколкостотин души ежегодно в страната ни, алармираха от здравното министерство.

Министър Таня Андреева коментира и евентуалното връщане на тютюневия дим на обществени места. „Съвсем правилно е забраната за тютюнопушене, която действа, да бъде по този начин", каза тя. И продължи с думите: „Според мен, за първи път в обществото и пушачите някак си толерантно подходиха към това. Не мисля, че трябва да се правят отстъпки в каквато и да било посока". Тя бе категорична, че със здравето на хората не бива да се правят компромиси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай