Активи за милиони управлява Лупи в Люксембург

Това са капитали на фирмата "Лира Инвестмънт"

Активи за милиони управлява Лупи в Люксембург | StandartNews.com

Активи за 6,1 милиона евро са концентрирани във фирмата “Лира Инвестмънт” (Lira Investments S.A.), чийто краен собственик е политикът Александър Томов, твърди международно журналистическо разследване, цитирано от Марица.

Фирмата е известна като бивш собственик на акциите на ЦСКА и кредитор на клуба. Захранването на люксембургските сметки е ставало с финансови инжекции за милиони от Томов.

Пред "Биволъ" Александър Томов разясни, че парите идвали от заеми и хонорари получени от китайския милиардер Стивън Ло, който по този начин помагал на ЦСКА, но впоследствие Бойко Борисов го принудил да изостави клуба.

Между другото, такава теза развиват и някои от близките на ръководството на ПФК ЦСКА 1948.

Но освен за финансиране на ЦСКА, люксембургската структура е служила и за имотни врътки в полза на самия Томов, показа проучването.

Името на Александър Томов като реален собственик, както и финансовата информация за “Лира Инвестмънтс”, са в архива OpenLux – международно журналистическо разследване, което свързва данните за собствениците с данните за фирмите във Великото херцогство. В него участват Le Monde, Suddeutsche Zeitung, Le Soir, OCCRP и други разследващи медии в Европа, Африка, САЩ и Азия.

Създадох фирмата, защото там търговското право е по закон от преди 100 години – при възникване на спорове може да разчитам на нормално право, предвидимо законодателство” – обясни Томов защо е предпочел именно тази данъчна дестинация.

Като представител обаче на люксембургската фирма-майка е посочен някой си Жан-Бернар Зеимет, а не Александър Томов. Краен бенефициер не е деклариран и до момента в Търговския регистър, въпреки изискването за осветляване на собствеността по ЗМИП.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай