Американският посланик с важна реч за България

Обеща да да покани членове на американския конгрес да посетят България

Американският посланик с важна реч за България | StandartNews.com

САЩ и България за постигнали много като партньори и съюзници, и най-доброто предстои. С тези думи се обърна новият американски посланик Кенет Мертен към събитие, организирано от Атлантическия клуб в България и водено от д-р Соломон Паси, президент на организацията.

Посланикът отбеляза постоянно разширяващите се връзки в различни видове сектори, както и навършващите се 120 години дипломатически отношения между България и САЩ.

Сред присъстващите на събитието бяха експрезидентът Росен Плевнелиев, зам.-председатели на Народното събрание, посланици, депутати, военни, бивши министри и др.

Посланикът посочи, че ще направи най-доброто да покани членове на американския конгрес да посетят България.

Във всяка една страна има потенциални заплахи за демокрацията, стана известно от думите на Мертен. Според него начинът да бъдат преодолени подобни предизвикателства не е като бъде забранено да хората да разговарят и изразяват своето мнение. Трябва се намери начин хората да бъдат убедени защо демокрацията е нещо позитивно, защо икономиките на държавите печелят от сътрудничеството, каза той.

Безвизовият режим за пътуване до САЩ е нещо, за което посланикът е говорил с всяко едно длъжностно лице в служебното правителство и в сегашното редовно, обясни той. Ще се ангажирам да работя и сътруднича с българското правителство по отношение на това, което трябва да се случи и да бъде направено, каза Мертен. По думите му не е политическо решение относно това кои държави ще получат безвизов режим за пътуване до САЩ и има заложени критерии, които България трябва да изпълни.

Работим с всяко едно правителство, което е избрано, отговори посланикът на въпрос за отношенията на посолството с редовния кабинет. Като дипломат имам опит в работа с правителства, които са изключително благоприятно настроени към САЩ и такива, които не са толкова благоприятно настроени, но целта ни винаги е да се опитаме да насърчим държавите да подкрепят позициите, които САЩ подкрепят, независимо дали в ООН или други международни организации и да споделяме целите, които вие споделяте, каза още Мертен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай