Понеделник,

Трифонов застана начело на Софийския градски съд

От: Редактори -
116
Трифонов застана начело на Софийския градски съд
A
A
A

Съдията от Софийския апелативен съд Алексей Трифонов пое ръководството на най-големия български съд - Софийския градски съд. Постът беше овакантен през септември 2017 г. след изненадващата оставка на предишния му председател Калоян Топалов.

Днес Трифонов е подписал акт за встъпване в длъжност, съобщиха от пресслужбата на съда.

На акта на встъпване, освен медии, не са присъствали и редовите градски съдии, става ясно от разпространените по имейл снимки. На тях се виждат само председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева и временното ръководство на Градския съд.

Трифонов стана избор на мнозинството кадровици в Съдийската колегия на ВСС в края на миналия ноември. Той обаче не беше изборът на редовите магистрати. Те реагираха, а предпочетеният от тях кандидат - Евгени Георгиев, атакува решението пред Върховния административен съд, защото с избора кадровиците игнорирали съдийското самоуправление и не обяснили с какво Трифонов го превъзхожда. Георгиев поиска от върховните съдии да спрат предварителното изпълнение на решението за ВСС, но заради дългия период на и.д. управление отказаха.

Магистратите ще обсъждат спора по същество след две седмици, но решението дали изборът на Алексей Трифонов е бил законен, или не е - ще е ясно месеци след това.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички