Ако ни е страх, терорът ще победи

Ако ни е страх, терорът ще победи | StandartNews.com

Не предвиждаме сухопътна операция в Сирия, категоричен е Манфред Вебер

Манфред Вебер е шеф на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента. В ЕП влиза през 2004 г., а през 2009 г. става вицепрезидент на ЕНП, като отговаря за политическите стратегии в областта на правосъдието и вътрешните работи. През юни 2014 г. наследява Жозеф Дол и понастоящем е най-младият лидер на парламентарна група и най-младият лидер на ЕНП.

- Г-н Вебер, как оценявате проблемите, пред които е изправен ЕС днес?

- Имаме нужда от силен подход, защото предизвикателствата са много сериозни - да постигнем силен икономически растеж, да изчистим безработицата сред младите и да победим тероризма.

- Как да постигнем успех в борбата с терористите?

- Не бива да допускаме да има национална изолация и единични действия от една или друга държава. Категорично трябва да си сътрудничим. За съжаление, Европа няма единен списък на терористите и затова се стигна дотам, че част от екстремистите, отговорни за атентатите в Париж, се оказаха белгийци. Има такива списъци в отделните държави и България е една от тях. Нуждаем се от единен европейски списък.

- Смятате ли, че е възможно в Европа да се изгради структура, идентична на ЦРУ в САЩ?

- Създаването на подобна структура е гигантска стъпка за Европа и е възможно, но в по-далечно бъдеще. Сега нашият приоритет е ефективният обмен на информация. А в международен план - Сирия, тъй като е база на терористите.

- Защо се стигна до атентатите в Париж?

- Терористичните атаки в Париж не бяха насочени само срещу Франция, а срещу цяла Европа и демократичния свят, затова имаме нужда от категоричен отговор каква Европа искаме и дали тя да запази принципите и ценностите, които сме възприели. Не бива да позволяваме на страха да ни победи и трябва да запазим начина си на живот - хората да продължат да излизат, да ходят на ресторанти, на мачове... Уви, Белгия не възприе този подход (б.а. там имаше анулирани мачове и метрото беше изцяло затворено за 2 дни, след което заработи с намалено работно време). Ако се поддадем на страха и променим начина си на живот, значи терористите са ни победили. И в никакъв случай не бива да влизаме в преговори с "Ислямска държава" (ИД), защото сме във война с тях.

- А как ефективно да се противодейства на ИД?

- Франсоа Оланд постъпи много мъдро, като задейства чл. 42 от Договора за ЕС и не потърси солидарност от НАТО. ЕС трябва да е над коалициите и да съдейства за изграждането на общ фронт срещу ИД, с участието на Русия и САЩ, както и на мюсюлманите в региона. Така може да се избегне грешката от 2001 г., когато остана впечатлението, че християнският свят воюва с исляма.

- Мнението Ви за инцидента на турско-сирийската граница?
- Свалянето на руския самолет беше огромна грешка. Но в този случай става въпрос за двустранни отношения и аз лично не бих намесвал НАТО в такива инциденти. Още повече, че Турция е много важна за нас в ЕС заради проблемите с имигрантите.

- Оценката Ви за работата на българските депутати в ЕНП?

- Българската група в ЕНП е с голям принос в дейността ни в парламента. Един от нейните представители е Ева Паунова, за чийто успех и за признанието, което получи в класацията на "Политико", много се радвам.

(Използвани са и въпроси и на други медии)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай