Ако плащате с карта в чужбина, винаги избирайте местната валута

Не оставяйте пазаруването за последния момент, внимавайте с двугодишните договори на телекомите, съветва Богомил Николов

Ако плащате с карта в чужбина, винаги избирайте местната валута | StandartNews.com

Търговци вдигат цените преди намаленията, предупреждава Богомил Николов, шеф на Българската национална асоциация "Активни потребители"

- Господин Николов, какви капани ни дебнат при коледното пазаруване?
- Ако някой очаква да получи изчерпателен списък с всички търговски трикове, най-вероятно ще остане измамен. Такъв не може да се състави, защото винаги се измислят нови и нови подходи. Това, което е най-добре за нас, е да се научим са отделяме повече време за проучване и сравняване на офертите при различните търговци. Важното е не да гледаме процентите намаление, а абсолютната стойност на цената. И да не се поддаваме на призиви "Само сега", "Само до довечера", защото най-често на следващия ден отново ще я има същата промоция. Другото важно по Коледа е да не оставяме пазаруването за последния момент, защото тогава вече ще вземем всичко, тъй като нямаме възможност да сравняваме цени и оферти. Другата ми препоръка е, когато правим покупки, които не са ежедневни, да не изхвърляме касови бележки, договори и гаранции, както мнозина правят, защото често те могат да ни потрябват по-късно. Ако се следват тези простички правила, вероятността да бъдем подведени намалява значително.
- В момента предколедно ни заливат намаления. Има ли сред тях фиктивни?
- Всяка година за това има сигнали и при нас, и в Комисията за защита на потребителите, и в Комисията за конкуренцията. И винаги има по няколко десетки наказания срещу подобни практики. Най-честият трик е десетина дни преди дадена кампания цената да бъде леко завишена, за да може след това да бъде представен по-голям процент намаление. Именно затова ние създадохме сайта "Следи цените", където регистрираме периодично какви са цените на най-големите онлайн търговци. За физическите няма как да се направи. Но и онлайн стойностите са от полза, защото ако влезете в даден реален магазин и си харесате, например, прахосмукачка, на която е написано, че е намалена с 50%, може да погледнете в нашия сайт чрез телефона си и да установите, че същата прахосмукачка я има при търговец на същата цена, въпреки че за нея не е обявено намаление. Това става в 50% от случаите. 
- Има ли вече данни за нелоялни търговци в този сайт?
- Ние направихме едно сравнение на цените в седмицата преди т. нар. Черен петък и месец август. Оказа се, че преди този ден, около 10% от стоките са били с по-високи цени, отколкото през август. Предстои да направим подобен анализ, но наши колеги в Англия вече са го правили и установяват, че 86% от стоките са били с по-ниска цена в месеците, преди тя да бъде вдигната непосредствено преди Черния петък. А след това 85% остават на стойността, на която е било намалението в този ден. Следователно реалното намаление се отнася за много малък кръг от стоки.
- Има ли капани по отношение на цените на храните по празниците?
- Напоследък отново започнаха да се появяват сигнали за продажба на месни продукти на открито, което е доста рисково. Другият проблем е това прословуто удължаване на срока на годност. За съжаление потребителят невинаги може да узнае за това, защото 

понякога се прави препакетиране на стоките

Тук ние разчитаме изцяло на контрола на Агенцията за безопасност на храните. Искам да отбележа и нещо важно - много хора хвърлят храна, която е обозначена с "Най-добър до..." Това не означава, че след тази дата тя не е годна за употреба. Това в особена степен се отнася за варивата. Но практиката е такава, че особено покрай празниците хората се презапасяват, а после изхвърлят. 
- Имате ли жалби по отношение на телекомите?
- Ние имахме много страхове, свързани с падането на роуминга. За радост, вече мина повече от година, без те да се потвърдят. Проблем обаче има при роуминга със съседите. Правителството направи вече два меморандума със Сърбия и Македония, но все още няма реални резултати. 

Още като минете границата, един мегабайт интернет става 25 лева

дори и да държите телефона си само на фонов режим. Само ако случайно забравите телефона си с включени мобилни данни, накрая ще получите честитка от телекома за стотици левове. Това не може да бъде обосновано с никакъв пазар. Според мен нашите телекоми в случая сами си вкарват автогол, като карат хората да не ползват роуминг. Ако той е на разумна цена, вероятно ще печелят повече от оборот. Друг проблем при телекомите е, че напоследък модата повелява да се предлагат двугодишни договори с промоционални тарифи, които важат само за двете години на договора. Изискването е след това договорът да се продължи безсрочно, но обикновено в такива случаи телекомите вдигат тези цени двойно. Много хора не обръщат внимание на това. И когато изтече договорът им, изведнъж започват да получават двойни сметки. Тази практика започна преди около 2-3 години и сега очакваме да има вълна от недоволни хора. Хората трябва да внимават и аз винаги ги призовавам да четат договорите си. Ако ти не следиш правата си и се оставиш да те правят на глупак, няма как отсрещната страна да бъде Майка Тереза. Друг проблем с правата на потребителите, които те не следят, е свързан с предсрочното прекратяване на договора с един телеком и преминаването към друг. Комисията за защита на потребителите се пребори за това. При това положение човек трябва да заплати три месечни такси и става потребител на друг оператор. Но трябва много да се внимава, ако сте купили телефон или устройство на лизинг. Докато върви заедно с договора ви, апаратът е на промоционална цена. Ако обаче напуснете телекома предсрочно, ще се наложи да заплатите разликата с редовната цена, която е много по-висока. В подобен случай 

отказването от даден оператор може и да ни излезе доста неизгодно

Когато говорим за телекоми, в повечето случаи дяволът е в детайлите. 
- Вие имате и една книжка, която инструктира по отношение на картовите разплащания. Какво е най-новото там?
- При картовите разплащания българите все още са скептични, притесняват се, че могат да им бъдат източени данни. Тези страхове са необосновани, законодателството е в полза на потребителя, защото банката поема щети до 300 лева. Ако стане някоя пакост, банките имат много механизми да предпазят клиента си, вероятността за злоупотреба не е голяма. В нашата книжка има много съвети. Аз ще се спра на едно - при плащане в чужбина с карта винаги избирайте местна валута. Повечето карти са в лева и ако решите да плащате в лева, обикновено минаваме през валутния курс на търговеца, който е много неизгоден. Ако плащаме в местна валута, ползваме курса на банката. Трябва да развием и чувствителност да се пазим от измамите онлайн. Най-честите пакости стават след получаване на спам -  имейл, който ни казва "Има проблем с профила Ви, въведете си нов" или други от този сорт. Те най-често водят към фалшив сайт, който е копие на оригиналния. Никой не поглежда адреса, който се различава примерно с една буква. Влизаш, въвеждаш данните без нищо да подозираш и ставаш жертва на измама. 
- Продължавате ли да получавате оплаквания от "Топлофикация"?
- Все по-ясно става, че при "Топлофикация" основните проблеми са в старите панелни сгради с вертикални инсталации. Ако искаме да спрем да говорим по темата "Топлофикация", и самото дружество, и министерството на енергетиката трябва да се фокусират върху старите сгради. Тук трябва да помогнат и топлинните счетоводители, защото те са наясно, че ако 30 на сто от сметката идват от сградната инсталация, нещата не са нормални. Това означава, че или се краде, или много хора са се отказали. Дружеството трябва да се концентрира върху това хората да се върнат отново към него, но доверието вече е разрушено.
- Вие направихте една образователна игра за личните данни "Съгласи ли се?". На какво ни учи тя?
- Играта е свързана с новия регламент за личните данни, с който много хора не са запознати и им помага да се информират за правата си в тази сфера. Едно от основните правила е да не кликваме винаги на "Да", когато дадена компания или оферта ни карат да го правим, за да имаме достъп до услугите им. Хората масово го правят, без да знаят какви права имат. До 2019 г. все още се дава на дружествата толеранс да преустановят подобни практики, но след това вече ги заплашват доста високи глоби.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай