Денков разясни как ще протича тестването на учениците

Тестването ще продължи дотогава, докато е висока заболеваемостта в страната, заяви министърът

Денков разясни как ще протича тестването на учениците | StandartNews.com

Образователният министър акад. Николай Денков разясни как ще протича тестването на учениците за COVID-19. То ще става два пъти в седмицата и ще бъде условие децата от начален етап да се върнат към присъствено обучение.

„Никой не е казал да започнат всички от сряда. Когато успеят да намерят хора, тогава”, категоричен бе образователният министър.

Тестовете са безопасни за децата и са единственият засега начин да се върнат отново в клас. Предвижда се допълнително заплащане за тези, които са съгласни да вземат проби и да тестват учениците, каза още Денков. Но отбеляза, че пари ще взимат „всички учители и непедагогически състав, но не и родителите, които са доброволци”. Тепърва ще се уточнява какво ще бъде възнагражденкето и от кога ще започне изплащането.

"Тестването ще продължи дотогава, докато е висока заболеваемостта в страната. В последната заповед на МЗ е дадена граница от 250 заболели на 100 хиляди души в съответната област", посочи той. И допълни, че броят на поръчаните тестове трябва да стигне поне за месец. 

"Учителите сами няма да се справят с тази ситуация. Те имат нужда от родителите, за да стане по-бързо и качествено самото тестване", подчерта министърът и уточни, че в понеделник сутринта ще бъде издадена заповедта, в която са описани всички стъпки по тестването на най-малките. Те ще трябва да са закусили 30 минути преди процедурата. 

Присъственото обучение ще се възстанови, ако родителите на поне 50% от децата от всяка паралелка са съгласни те да бъдат тествани. В противен случай целият клас ще остане да учи онлайн, както досега. Ако повечето деца са в училище, но някои останат вкъщи, те ще се обучават от разстояние синхронно или асинхронно, в зависимост от възможностите на училището. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай