AI осигурява контрол върху синята зона в Пловдив

Проверява 20 пъти по-бързо

AI осигурява контрол върху синята зона в Пловдив | StandartNews.com

Синята зона в Пловдив ще бъде контролирана от изкуствен интелект. Така градът става първият в България, който разполага с автомобил, оборудван с камери, за да се следи в реално време за нарушители в платените зони за паркиране.

Автомобилът отскоро обикаля града и е оборудван с две видеокамери, бордови компютър и GPS. С помощта на изкуствен интелект контролира има ли гратисчии, паркирали в синята зона.

„Ако не е заплатено, регистрационният номер светва в червено, ако е заплатил - в зелено. Електрическите автомобили също излизат в зелено, а тези, които са с пропуск за домуване, излизат в жълто, но ако се спрели на улицата, за която е пропускът”, обясни Атанас Кондов, който е представител на фирмата доставчик.

Колата с изкуствен интелект проверява 20 пъти по-бързо за нарушители в синята зона, отколкото деветте екипа, които обикалят местата за паркиране. „Когато има нередовен автомобил, служителите слизат и му поставят скоба. Санкцията е 40 лева”, посочи директорът на  ОП „Паркиране и репатриране” - Пловдив Ненко Калакунов.

Според шофьорите автоматизираните проверки ще затегнат контрола. До месец ще заработи и мобилно приложение, което ще позволи на водачите да знаят кога и къде има свободни места за паркиране. Пилотният проект е на компанията, която се очаква до два месеца да внедри и електронната система за таксуване в градския транспорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай