Агенцията по бежанците пуснала Аладин "по улиците"

Агенцията по бежанците пуснала Аладин "по улиците" | StandartNews.com

София. Агенцията по бежанците е пуснала нападателя на студентката Виктория Салахедин Бин Аладин на „външен адрес" и това е било грешка. Това коментира пред Нова телевизия вътрешният министър Цветлин Йовчев. Алжирецът от месеци е чакал отговор, дали ще получи бежански статут.

Той обясни, че Аладин е бил засечен още през 2012 г. Понеже домовете са започнали да се препълват, Държавната агенция за бежанците (ДАБ) е ускорила пускането на хора на външни адреси и в момента такива има над 3700 души.

По думите на Йовчев има сериозни проблеми в работата на ДАБ. Той ще настоява в случаите, когато имигрантите нямат основание да искат статут на бежанци, отговорът да се дава в срок от три дни. Много от влизащите в страната не са от конфликтни райони и нямат такива основания.

Ако това се беше случило с Аладин, той е щял да бъде в някое от местата за настаняване към дирекцията по миграция, а не „да се разхожда свободно по улиците", коментира вътрешният минисър.

Коментарите по залавянето на Бин Аладин са „или проява на национален нихилизъм или не мога да го оценя", коментира още Йовчев. Той посочи, че извършителят е установен за часове, както и че е успял да премине в Гърция, защото това е вътрешна граница и няма система за национална сигурност. Именно след подадената от българските власти информация обаче той е бил задържан, добави министърът.

Според него в ДАБ е един от най-сериозните проблеми по въпроса с бежанците. Освен ускореното даване на статут според Йовчев спешно трябва да бъде разширен капацитета за настаняване. Агенцията няма и административен капацитет, но той очаква в следващия месец да се вземе решение каква да бъде структурата и процесите.

По думите на Цветлин Йовчев е деструктивен подход да се търси конкретен виновник за ситуацията с бежанците.

„За изненада не можем да говорим, но можем да говорим, че страната ни не беше достатъчно добре подготвена. Докато не успеем да изградим една система заа национална сигурност, ще се сблъскваме постоянно с такива неща. Не е един човек, който е отговорен и не е една институция", допълни вътрешният минисър.

Цветлин Йовчев отхвърли спекулациите, че го готвят за премиер в рамките на нова коалиция между ГЕРБ и ДПС и ги определи като „много неприятна интрига".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай