Агджа каза къде му е поръчан атентатът срещу папата

Терористът с нова версия за зловещото покушение

Агджа каза къде му е поръчан атентатът срещу папата | StandartNews.com

За първи път след 40 години Мехмед Али Агджа разкри кой и къде ме у поръчал атентата срещу папа Йоан-Павел Втори. Терористът от Сивите вълци, който днес твърди, че живее като пенсионер в Турция, хранещ уличните котки, даде ексклузивно интервю за Даниела Тренчева от Нова тв. И шокира с думите си всички.

Интервюто се водеше на италиански език по искане на Агджа. Познавам отлично този език, изградил съм културата си на него, каза Агджа. И съобщи, че е прочел над 1000 книги на италиански език в затвора. 20-те години зад решетките бяха като един голям университет, каза атентаторът.

Мехмед Али Агджа получил поръчката за атентата срещу папата в съветското посолство в София. Поръчката идваше директно от Кремъл, многократно повтори Агджа в интервюто. В същото време многократно каза, че България няма нищо общо с атентата, че българите са невинни и припомни няколко пъти, че лично папа Йоан-Павел Втори заяви, че българският народ е невинен за покушението.

В София знаеха, че се подготвя атентат, но не направиха нищо, шокира с признанието си Агджа. И съобщи, че папата е знаел много добре, че зад атентата стоят Кремъл и КГБ.

Мехмед Али Агджа призна, че именно той набеждава Сергей Антонов, Жельо Василев и Тодор Айвазов за атентата, съобщавайки имената им на италианските власти. Но така и не обясни кой, кога и защо му по подава точно тези трима българи. Беше необходимо да го направя. За да не се стигне до имената на хората от съветското посолство в София, каза Агджа.

Българското правителство бе използвано като жертвен агнец, българите бяха пожертвани, каза атентаторът. И допълни: „Имената бяха одобрени като бойни имена. За да се прикрие отговорността на СССР бе намесена България.”.

Агджа и Антонов се виждали в затвора. Казвали си „Здравей – здрасти”. Няколко пъти говорили и за атентата. „Да, говори сме малко, но в международна студена война между САЩ и Съветския съюз се случват човешки жертви”, каза Агджа, който много пъти през последните 40 години е променял собствените си версии за събитията от 13 май 1981 г.. На въпроса: „Защо променяхте версиите си?”, отговорът бе: „Така трябваше!”

Решението за атентата е било взето от 13 на КГБ. Това е отдел „Убийства”. Има съвпадение – атентатът стана на 13 май. Имаха нужда от луд, привиден привърженик на фашизма. Избраха човек, който да не предизвика никакво съмнение към СССР. Така никой не можеше да заподозре Кремъл. Ако това се бе случило, съветската империя щеше да падне веднага, продължи разказа си Мехмед Али Агджа. Мотивите на Кремъл той обясни с факта, че Съветският съюз се страхувал папата-поляк да не настрои целия християнски свят срещу СССР. В Кремъл били притеснени от мощното движение на Лех Валенса и смятали, че Йоан-Павел втори може да изправи християните срещу Москва.

САЩ имат доказателства, че Кремъл стои зад атентата, каза Агджа. И се обърна към Ватиката да иска от САЩ разкриването на документите, за които още Хенри Кисинджър казва през 1982 г., че съществуват.

След Кенеди днес САЩ имат президент католик – Джо Байдън. Нанси Пелоси е католичка, шефът на ЦРУ също е католик, както и почти цялата администрация на Белия Дом. Те трябва да покажат на света доказателствата, че Кремъл стои зад атентата. Надявам се тази година, на 40-годишнината от атентата, историческата истина да бъде разкрита, каза Агджа. За българите той повтори думите на папата: „Българският народ няма нищо общо с атентата. Това е исторически факт, върху България и народа не съществува никакво бреме. България е невинна за атентата.”.

А накрая разказа как живее. Нищо не правя. Грижа се за уличните котки. Много обичам котки, и кучета. Понякога им нося вода. В чудесно здраве съм, благодаря на Бог. Спортувам. Всичко с тероризма приключи, това е история на 40 години. Сега съм обикновен гражданин, заяви Агджа. И допълни: „Мога да живея като пенсионер, мога да обиколя половината свят. Живея мирно живота си, не се излагам на никакъв риск. Платих си всичко, платих много висока цена.”

Даниела Тренчева се е свързала и с ветераните от българските специални служби, чиято истина за събитията от 1981 г. ще прозвучи от ефира на Нова тв следващата събота. Те са категорични, че на Агджа да нищо не може да се вярва. След излизането си от затвора е бил във връзка с български контрабандисти. Не е ясно от какво живее, след като не работи нищо, а разполага с много пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай