Адвокат критикува следствените арести

До момента има 245 осъдителни присъди срещу държавата от задържани по различни дела, казва Михаил Екимджиев...

Адвокат критикува следствените арести | StandartNews.com

Следствените арести се използват, както и по времето на тоталитаризма, като извънпроцесуален инстумент за изтръгване на показания, възмути се в интервю заНова телевизия адвокат Михаил Екимджиев.

Той има дългогодишна практика по дела в Съда за правата на човека в Страсбург и коментира условията в килията на задържания бивш кмет на "Младост" Десислава Иванчева и нейният заместник Биляна Петрова.

Двете жени са в следствения арест от близо осем месеца, а кoмиcия нa Върховния касационен съд (ВКС) започна пpoвepĸa нa Aпeлaтивния cпeциaлизиpaн cъд пo пoвoд нa пyблиĸaции в мeдиитe, cвъpзaни c paзглeждaнeтo нa иcĸaниятa зa пpoмянa нa мepĸитe им нeoтĸлoнeниe.

"Впечатляващо е усърдието, с което малтретират и унижават тези жени, и не говоря само за килията им", каза Михаил Екимджиев. Според адвоката в затворите, където лежат рецидивисти, условията са по-добри, отколкото в следствените арести, в които често се оказват невинни хора.

"Невиновни хора месеци наред пребивават при такива средновековни условия и после всички плащаме за ефирната слава било на бившия министър Цветанов, било на прокурор Гешев, както вероятно ще стане", допълни Михаил Екимджиев.

Той поясни, че до момента има 245 осъдителни присъди срещу държавата от задържани по различни дела. Адвокат Екимджиев допълни, че от няколко години това става дори още по-лесно, като по такива дела може да се произнесе български съд.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква днес среща с ръководствата на Прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" и Областна служба „Изпълнение на наказанията". Основната тема ще бъдат условията в следствените арести.

Повод за срещата станаха снимки, разпространени от омбудсмана Мая Манолова от килията на бившата кметица на столичния район „Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Те заедно с Петко Дюлгеров, също бивш кмет на района, са обвинени за подкуп. Задържаните Иванчева и Петрова отправиха искане да присъстват на свиканото от Цачева заседание. На срещата е поканена и Мая Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай