Неделя,

Адемов със съвети за минималните пенсии

От: СТАНДАРТ -
Адемов със съвети за минималните пенсии
A
A
A

Осигурявалите се с минимални вноски няма как да очакват от първия стълб пенсия, която да е различна от минималния размер 300 лева. Това обясни пред БНР д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на комисията по труда и социалната политика в НС.

"Ако получаваш минимална пенсия от НОИ и имаш в индивидуалната си партида средства, които не ти дават възможност да получиш пожизнена пенсия за старост, желателно е да не ги прехвърляш в НОИ, защото 300-та лева са гарантирани. Изгодата е да останат парите в частния фонд и ако са под 900 лева, както е казано в закона, да получат тези пари еднократно. Т.е. тези, които са на минимален размер, имат интерес да си запазят парите в частните фондове", каза още експертът. Той обясни, че същото се отнася и за максималния размер на пенсиите, която вече 1440 лева, дори да добавиш в НОИ личната си партида, няма как да получиш по-висока пенсия, защото има таван на размера. По думите му има много важна разлика между пенсията от НОИ и пенсията по втория стълб.

"НОИ определя размера и активната роля на бъдещия пенсионер е само да събере необходимите документи за пенсиониране. Докато във втори стълб нещата са много по-различни. Активната страна е тази на осигуреното лице и то трябва да има информация, която да е навременна, обективна и на разбираем език, за да може да вземе информирано решение", каза Адемов. Според него тези, които плащат и очакват втора пенсия, имат нужда от повече информация, а преди да бъде приет и публикуван в Държавен вестник законът, няма как да има информационна кампания, която да улесни бъдещите пенсионери при вземането на тяхното решение.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички