Абсурд е да ни сочат за патерица на ГЕРБ

Абсурд е да ни сочат за патерица на ГЕРБ | StandartNews.com

- Г-н Зеленогорски, прие ли Реформаторският блок (РБ) оставката на г-н Радан Кънев?
- В учредителното споразумение не е предвидена подобна процедура за приемане на оставка, затова просто бяхме информирани от г-н Кънев, че я подава. Но имаше разискване по нея, както и какво да се направи, за да стане по-ефективна работата на Блока.
- Какво е мнението на партиите, съгласни ли са с аргументите на г-н Кънев, че РБ е патерица на ГЕРБ?
- Аргументите бяха обсъдени в понеделник и не бяха приети. Това, че сме се превърнали в патерица на ГЕРБ, е несъстоятелно. Сред нашите членове и симпатизанти половината по никакъв начин не възприемат идеята за сътрудничество с ГЕРБ, а другата половина биха я приели при определени обстоятелства и параметри. В този смисъл е нелогично да правим такива дълбоки изводи. Още повече, че ние държим комуникацията с партийните сили да бъде публична, да се осъществява от петте председатели и представителя на Гражданския съвет, всичко останало са неформални и лични разговори. А да бъда обвиняван точно аз, който съм персонално засегнат и от меда, и от жилото на ГЕРБ, е абсурдно и го приемам доста лично. Не смятам, че решенията в РБ се вземат под давления на ГЕРБ и неговия лидер. Напротив, твърдя, че решенията се вземат самостоятелно и ние сме единствената морална алтернатива на това, което направи ГЕРБ. А специално ДБГ се създаде като партия в противовес на управлението на ГЕРБ. Огромна част от нашите избиратели не подкрепят евентуално сътрудничество, докато не видят ясно разписани програмите на десноцентристките партии и има ли сечение между тях. Затова неслучайно в понеделник предложих да направим вътрешен референдум в РБ веднага след изборите, за да чуем нашите избиратели и те да ни кажат искаме ли да влизаме в управляващото мнозинство и при какви параметри, или искаме да останем в опозиция. Може да се окаже, че е по-добре да си съхраним лицето и да не влизаме в нагласени коалиции, ако нямат ясни правила и цели, и да продължим с активната работа по изграждане на Блока. Ако не чуем нашите избиратели, ще стане така, че няколко души ще трябва да вземат решение от името на 400 хиляди, които биха ни подкрепили на изборите.
- Остава ли цял РБ, продължава ли напред, или очаквате още трусове?
- За мен най-важното решение е, че Блокът продължава напред - всички партии декларираха, че остават в него. Също така заявиха, че ще направим максималното, за да бъде той по-ефективен. В момента имаме подкрепата на 7% от всички избиратели, което е 12% от всички, които гласуват. С тях ние ще имаме около 30 мандата, но се надяваме да се представим още по-добре и да вдигаме доверието към нас. В този смисъл аз не приемам оставката на г-н Кънев като опит да бъде ударен Блокът, а като опит да подобрим още работата си, да повишим подкрепата от страна на избирателите. Да, твърде емоционално. Да, може би подобни разговори трябва да остават в рамките на Блока. Но ако има проблеми, трябва да се опитаме да ги решим.
- Ще има ли промени в структурата на Блока и управлението му?
- Има избрана група, която би трябвало да предложи проект за изменения. На тяхна база ще се реши какво ще е оперативното ръководство - ще избираме ли председател, един ли ще е, как ще подобрим вътрешното взаимодействие между партиите, как ще продължи прерастването на РБ в единен субект - на федеративен принцип ли или друг. Това са все неща, които са пред нас. Но е очевидно, че трябва да вървим към един хомогенен проект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай