Аборт до бюлетините (ОБЗОР)

Аборт до бюлетините (ОБЗОР) | StandartNews.com

Заложници в "Арена Армеец" станаха хиляди членове на секционни избирателни комисии. Те не можеха да мръднат от залата, докато не предадат протоколите от изборите. Имаше припаднали, чуха се викове "убийци". Бременна загуби бебето си. Възмутени от случилото се, партиите поискаха оставката на ЦИК.

Пари и почивки за ужаса "Арена Армеец", обеща Централната избирателна комисия

Бежанците са по-добре от нас, пуснете ни у дома, крещяха блокирани членове на СИК

В затвор за 6000 мъже и жени се превърна столичната зала "Арена Армеец". И докато само преди 10 дни хиляди скандираха "Българи юнаци" заедно с нашите волейболисти, вчера тя се огласи от викове "Убийци". Вместо националния флаг по прозорците висяха плакати "Помощ". Адът започна няколко часа след като приключи изборният ден. Нарамили чувалите с бюлетини, членовете на секционни избирателни комисии напълниха Арената. И започна безкрайното чакане, за да предадат протоколите. За някои ужасът продължи повече от 30 часа. По закон членовете на комисиите са длъжни да дадат книжата на ОИК и нямат право да си тръгнат. Изтощението обаче взе връх и хората не издържаха. Започнаха да припаднат до чувалите с бюлетини. Линейките не смогваха.

31-годишна бременна в четвъртия месец получи спонтанен аборт. Още четири жени колабираха и бяха приети в болница. Силите на много от мъжете в залата също не издържаха. Те падаха на земята като круши, а хората ги свестяваха, пръскайки ги с вода. "Бежанците са по-добре от нас", извика възрастен мъж. "Защо не ни пуснат да си отидем, да отидем на работа и след края на работния ден да дойдем. Или утре, защото номер 2000 по рано от утре няма да дойде", обърна се отчаян младеж към шефката на Общинската избирателна комисия в София Диляна Иванова. "Няма въздух, няма нищо. Хвърлиха чувал, тежък, пълен с бумаги върху главата на жена. Питахме полицаите защо се гаврите с нас, пуснете ни", разказа 48-годишната Ралица. "Трябва да умреш, за да те изкарат с линейка", каза тя. Обстановката се нажежи до червено вчера по обяд. Гневът взе връх и хората щурмуваха полицейския кордон. "Искаме да си отидем у дома, ще ни уволнят", крещяха те. Ситуацията беше на път да излезе извън контрол, но униформените я овладяха. От името на правителството вицепремиерът Томислав Дончев призова ЦИК да постави охрана на изборните книжа и да пусне хората. В отговор от комисията обещаха почивка и повече пари на хората в залата. Очаквано, това не ги успокои.

Напрежението започна да стихва чак в късния следобед вчера. Много от членовете на секционни комисии потеглиха към домовете си, но имаше и такива, за които кошмарът не свърши. А той не беше само в София. Цяла нощ и цял ден продължи предаването на протоколи в палата 6 на Международния панаир в Пловдив. Броят на избирателните секции в града на тепетата е 468. Тази година забавянето стана още в секциите. Някъде са броили изборните книжа почти до 4 ч сутринта. За разлика от блокираните в столичната "Арена Армеец" обаче пловдивчани можеха да излизат на въздух и да гледат телевизия, докато чакат ред. Много нерви изхабиха и чакащите цяла нощ пред Общинската избирателна комисия в Хасково. Част от тях бяха на ръба на търпението и заплашиха да изоставят чувалите с бюлетините и да си тръгнат. Накрая полицаите успяха да въведат ред.

Хвърлят бюлетини и сандвичи

Гневът на хората се стовари върху председателя на Общинската избирателна комисия в София Диляна Иванова, която се опита да внесе успокоение. Тя беше освиркана и затрупана с искания да бъдат пуснати да се приберат по домовете си. Хората започнаха да изхвърлят изборните книжа. И подхвърлиха на Иванова сандвичите, които им се раздават. "На обучението ни казаха, че няма да се носят чували с бюлетини", заяви разплакана жена. "Няма как да са ви казали такова нещо", отговори Иванова. "В район "Люлин" ни казаха, че няма да се носят чували, протоколите ще бъдат подпечатани и ще се носят от членове на комисията. Как да обясня аз на работодателя си, че сега съм тук и съм заплашена с уволнение", продължи жената. "Елате да носите моите чували", обърна се мъж към Иванова. Тя съобщи, че се обсъжда членовете на секциите да бъдат освободени от работа.

Разкриват още 20 пункта в залата

Омбудсманът Мая Манолова е настояла пред председателя на ЦИК да се разкрият още 20 пункта в "Арена Армеец". Манолова посети вчера спортната зала, където хиляди представители на избирателни секции чакаха цяло денонощие ред за предаване на протоколите. "Надявам се ЦИК да вземе такова решение, то е толкова очевидно за всеки нормален и разумен човек, който вoди организацията", заяви Манолова. "Недоумявам защо председателят на ОИК-София и нейните членове не са пристъпили към това решение, след като се опитваме всички институции, сезирани с този проблем, да го обясним", добави омбудсманът на Република България.

Слух за починала жена в изборната нощ

Слух за починала жена в "Арена Армеец" тръгна в нощта на изборите. Според първоначалната информация тя е колабирала, докато чака на опашка за предаване на протоколите. Член на секционна комисия обяснил пред Нова тв, че жената е припаднала, изведена е с линейка, а по-късно починала. Няма смъртен случай при предаването на протоколите, съобщиха по-късно от МВР. Стана ясно също, че припадналата жена е прегледана от пристигналия на място медицински екип и няма опасност за живота й.

Хаосът настана, преди да стигнем

Теодор Цветанов, секционна комисия в "Младост"

Хаосът настана далеч преди да стигнем залата. Просто нямаше достатъчно хора от "Информационно обслужване", които да приемат протоколите. Недоразуменията започнаха още след като приключи изборният ден. Бяхме готови с 4-те протокола още в 21,45 ч. Трябваше да се качим в една кола. Обаче тя се оказа за 21 души и се наложи цял час и половина да изчакаме членовете от още 3 секции, за да тръгнем. Като стигнахме там, около 12,45 ч, в залата бяха обработили 107 или 109 секции, а ние получихме номер към 350. Започнаха да припадат хора, не беше задушно, напротив, беше топло, но припаднаха няколко души от умора. Защото за разлика от предишни години в "Универсиада", където беше студено, тук температурата беше нормална. Сега имаше общо 80 души, които обработваха резултатите, след това записите ги проверяваха втори път вече от самите хора от общинската избирателна комисия. Секциите сега са 2000, за да се обработят, ще трябват два дни и половина, или 60 часа. А всичко можеше а се реши лесно, ако бяха назначили още 80 души.

Записа: Димитър Илиев

И Цачева "за" електронен вот

Броят на участвалите в референдума не достигна този на гласовете от миналогодишните парламентарни избори, но близо 75% от гласувалите са отговорили положително на въпроса за електронно гласуване, което означава, че парламентът е длъжен да приеме решение и да пристъпи към законодателна инициатива за промяна на Изборния кодекс. Това каза пред бТВ председателят на Народното събрание Цецка Цачева. "Това, че резултатите ни отреждат по категоричен начин първото място, може само да ме радва. Очертава се картината от предсрочните парламентарни избори миналата есен, което доказва, че формулата на управление е правилна. Има 98 общини, в които ГЕРБ се явява на втори тур", заяви Цачева.

ЦИК: Премиерът е невинен

Членове на Централната избирателна комисия решиха, че премиерът Бойко Борисов не е агитирал в изборния ден. От решението на комисията става ясно, че "при обсъжданията във връзка с постъпилите сигнали бе застъпена теза, че в изявленията на Бойко Борисов не се съдържа призив за подкрепа, че със същите той е обявил направения от него избор при гласуването в изборите за общински съветници и за кметове, като е изложил съображенията си, обосновали неговия избор".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай