Тодорова: Трябва да преразгледаме клиничните пътеки

 Тодорова: Трябва да преразгледаме клиничните пътеки | StandartNews.com

София. "Всички клинични пътеки в болничната помощ трябва да бъдат преразгледани. Причината е, че те не са добре написани и критериите, заложени в тях, са изключително ниски". Това обяви шефът Националната здравноосигурителна каса от парламентарната трибуна. Тя предостави резултатите от проверката на НЗОК в болнични заведения в страната.

За последните два месеца 78% болниците в страната са надхвърлили обичайния си прием на пациенти както и средномесечните си разходи, стана ясно от изказването на д-р Тодорова.

Болница „Токуда" е изхарчила повече от 700 000 лв. за октомври и ноември, а с по 300 000 лева повече са харчовете на Александровска болница в столицата ( в сравнение със същия период миналата година). Дейността на болниците за рехабилитация също се е увеличила, обясни шефът на Здравната каса. От проверката става ясно, че има пациенти, които са били хоспитализирани осем пъти за последните три месеца. Тодорова даде пример с диабетик от Кюстендил, който имал болки в кръста и повишена кръвна захар.

Резултатите от проверката показват, че клиничните пътеки у нас не са обмислени добре, категорична бе д-р Румяна Тодорова. Те са с ниски критерии, имат изключително евтини процедури и такива, които са прекалено скъпо, обясни още тя.

Още тази година някои клинични пътеки трябва да бъдат коригирани, каза директорът на Здравната каса.

Има градове като Силистра, където нито едно лечебно заведение не е надхвърлило дейността си в сравнение със същия период през миналата година, изтъкна Тодорова.

Друга проверка на здравните досиета и медицинската документация на 1500 пациенти у нас показва, че заболяванията, за които най-често постъпват хората за болнично лечение са на първо място тези на дихателната система, следвани от сърдечно-съдовите, болестите на ендокринната и нервната система, съобщава "Дарик".

НЗОК е направила проверки в 515 лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ, обясни Тодорова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай